Silviu Mănăstire: Suntem DNA și suntem în sfârșit LIBERI! Adio, „tunuri” SRI!

Silviu Mănăstire: Suntem DNA și suntem în sfârșit LIBERI! Adio, „tunuri” SRI!

România s-a împărțit din nou în două tabere. Pro și contra înregistrărilor, pro și contra DNA și SRI. Analiștii fiecărei tabere stau docți si gândesc strâmb. Scapă nenorociții de corupți! Ce ne facem domnu` General Florian? Ceilalți: gata cu Binomul! Am învins frați corupți! Gâdea mai că nu plângea aseară de fericire amintind de lupta lui cu Laura Kovesi. Și uite așa o să o ținem toată primăvara într-o isterie.

ONG-iștii care s-au îmbogățit fiind experți în anticorupție și servanți ai instituțiilor de forță (asta numai în Romania există), adică societate civilă care își câștiga banii de pe urma DNA și SRI, evident nu direct, toți aceștia cer acum câteva zeci de milioane de euro pentru aparatura de înregistrare la DIICOT și DNA. Păi fraților deontologi, vreți să-l îmbogățiți văd, din nou, pe Seby Ghiță. Care chipurile e corupt, ceea ce eu nu cred, e doar un băiat care plătește salarii și pe care Coldea l-a ajutat în viață.

Seby cred că își face deja calculele și ofertele. Zic și eu: nu ar fi mai eficient, domnilor deontologi, să fie transferate de la SRI o parte (nu toate!) din echipamentele ce au costat 1 miliard de lei. Dacă tot nu mai are obiect de lucru SRI-ul decât pe siguranța națională. Așa cum era și normal, de fapt! Fraților, au cheltuit 1 miliard de lei pentru tehnică – într-o țară în care mori ca șobolanul în spitalele infecte!

By the way, haideți să vorbim serios și să nu mai plângem la televizor.

Mi se par relevante următoarele informații și opinii: judecătorul Daniel Morar a explicat deja de ce SRI nu poate participa la anchetele penale așa cum a făcut-o în ultimii ani cu vârf și îndesat.

Atât SRI, cât și DNA știau că trăiesc într-o concupiscență nelegală. Eu, procuror, primesc de la tine, ofițer marfa, multe înregistrări în special, eventual îmi redactezi din birou și căpătul de urmărire penală, iar eu, procuror, execut dosarul. Păi asta e ancheta? Poți înțelege tu, cel care stai cu căștile pe urechi, un proces infracțional, poți decela vinovații?

Decizia Curții pune capăt acestui incest instituțional. SRI TREBUIE să facă prevenție și să protejeze Statul de terorism, de extremiști, de atacuri economice, de influența altor puteri străine, să-i protejeze și să-i informeze pe demnitari să ia cele mai bune decizii pentru noi toți. Domnilor ofițeri, tot respectul pentru cei pe care vă cunosc personal, sunteți oameni de intelligence nu judiciariști! Fiți asa cum vă spune meseria, fiți inteligenți!

Avem insa o realitate șocantă : mii de dosare de crimă organizată sunt puse în pericol, cele ale DIICOT, plus cele de la DNA făcute prin concubinajul de care vorbeam. Cine e vinovat pentru asta? Legea neclară, zic cei de la DNA și SRI! Bun: CCR a explicat-o! Fraților, puteați lămuri însă lucrurile mai de demult! Știați, dar ați ales să lucrați la limita legii, de fapt cam pe lângă lege după cum se vede! De ce? Simplu: pentru că ați fost lăsați, iar șefii voștri cred că scopul scuză mijloacele.

Sunt niște băieți în pădure la Băneasa, generali grei, care o ard a la Machiaveli. Domnilor, poveștile lui Machiaveli erau valabile în secolul al 16-lea. Ia apucați-vă și munciți conform fișei postului și nu mai faceți jocuri de putere. Nu sunteți brokeri de putere, sunteți in slujba oamenilor! Actul de justiție este al procurorilor si judecătorilor, iar polițiștii judiciariști au treaba lor bine definită tot prin lege.

Cum se rezolvă problema? Dosarele deja existente sunt în mare parte compromise, dar nu din vina Curții Constituționale! Ce era să facă CCR? Să perpetueze situația aberantă? Aici eu spun că cineva, ceva șefi mari, trebuie să plătească cu funcțiile. Apoi, trebuie întărit DNA-ul și DIICOT-ul în zona judiciară, trebuie angajați polițiști și procurori în plus, iar echipamentul de înregistrare trebuie luat de la SRI. Repet, nu mai am chef să vad cum generalii din SRI și STS se mai îmbogățesc incă o dată.

Dupa care vine munca grea. Procurorul trebuie să transpire și să probeze prin rechizitoriu dincolo de orice dubiu vinovăția sau, de ce nu, nevinovăția. De ce sa fie rușinos să dai un NUP? Cunosc procurori care și-au rupt coloana în sediul de pe Știrbei Vodă, demni de toată lauda, care nu au devenit „fetițele” SRI. În mod demn, cinstit și de pe poziții de egalitate, atunci când este legal, DNA și SRI trebuie să colaboreze doar în lumina clarificărilor CCR. Știu că este greu să muncești în anchete, să audiezi sute de martori, să stai de vorba cu zeci de nebuni paranoici. Să te lupți pentru adevăr și pentru informații relevante. Să înțelegi contexte, să prinzi nuanțe, să discerni între alb, negru și gri. E greu pentru că te joci cu vieților unor oameni. E greu să ți se înfunde o pistă de investigație, să te chinui să reiei firul. Știu că este greu să admiți că nu poți să-l prinzi pe infractor, pe corupt, iar în sufletul tău să știi că e mânjit. Nimic din astea nu contează. În plus, de ce atâta supărare: veți putea face în continuare la voi în curte înregistrările de care aveți nevoie! Mare scofală: au pierdut cei de la SRI marfa bună pe care o foloseau la diverse combinații operative, trebuie, dimpotrivă, să vă bucurați!

Justiția trebuie să fie sobră, precisă, exactă, ca o operație pe creier. Mai știu că e mult mai ușor să primești „servite” de la SRI. Câți băieți și-au făcut oare carierele așa? Dar, povestea asta nu mai poate continua. O să urmeze la DNA, în special, și la DIICOT vremuri grele, multă muncă și chinuri, pentru că trebuie să fie de acum pe picioarele lor. Vor fi mai puține dosare, sper însă să fie de calitate mai bună. Au însă bugete satisfăcătoare și, repet, cele două parchete trebuie întărite în continuare. La final, o să se separe ca grâul de neghină procurorii cu adevărat pasionați, cei care ard pentru dosarele lor, cei cu idealuri de băieți care fac jocuri de putere și de imagine. Da, noi suntem DNA și nu ne lăsam, așa trebuie să gândească toți de acolo. Suntem DNA și suntem, în sfârșit, LIBERI!  Silviu Mănăstire/Psnews.ro




Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria