Sindicaliștii, după discuțiile cu președintele Iohannis: S-a oferit să gireze un acord politic

Sindicaliștii, după discuțiile cu președintele Iohannis: S-a oferit să gireze un acord politic

Sindicaliștii din Educație au discutat marți după-amiază cu președintele Klaus Iohannis, care le-a promis că se oferă să gireze şi să garanteze un acord între guvernanţi şi sindicalişti, care va conţine grila salarială şi termene clare de aplicare.

Negocierile dintre sindicaliști și președinte / Foto: Administrația Prezidențială

„I-am prezentat domnului preşedinte care sunt problemele noastre, cele două revendicări principale şi anume acordarea unei majorări salariale în perioada imediat următoare şi evident cea mai importantă: garantarea aplicării acelui principiu în grila salarizării, ca profesorul debutant să aibă salariul mediu brut pe economie. Domnia sa ne-a spus că emiterea unui act normativ - ordonanţă - nu se poate, dar că se angajeaza ca în cazul în care se va accepta un acord îl va gira şi domnia sa", a spus Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Tot el a precizat că greva generală va continua și miercuri, dar au transmis că toţi colegii din teritoriu vor fi consultaţi în legătură cu acest acord şi vor lua decizia dacă vor încheia acest protest.

„Presedintele ne-a sugerat să facem tot posibilul să se oprească greva. Noi i-am spus că oamenii au început această grevă, că ei decid când se oprește în funcție de măsurile Guvernului”, a mai spus acesta.

La rândul lui, Marius Nistor, liderul FSE „Spiru Haret”, a transmis că discuția cu președintele a fost „constructivă” și a precizat că membrii de sindicat vor fi informaţi asupra discuţiilor avute cu preşedintele Iohannis şi vor decide dacă angajamentele acestuia pot conduce la detensionarea situaţiei, adăugând că „există această şansă”. „Colegii noştri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamente ale preşedintelui pot să conducă la detensionarea acestui conflict. Cred că există această posibilitate în momentul faţă, dar decizia va fi strict a colegilor noştri. Este un moment important pentru clasa politică, de recredibilizare prin asumarea unor responsabilităţi pe care le au vizavi de resursa umană din sistemul de învăţământ. Au obligaţia aceasta faţă de aceşti oameni minunaţi, au această obligaţie faţă de copii, faţă de părinţii", a spus sindicalistul.

Peste 20.000 de profesori protestează astăzi în București, în fața Palatului Cotroceni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...