SINTEZĂ Temele majore ale discursului lui Donald Trump

SINTEZĂ Temele majore ale discursului lui Donald Trump

Discursul de învestire rostit de Donald Trump a avut cinci teme majore, scrie The Guardian, care le prezintă şi le comentează pe scurt.

RENAŞTEREA

Fostul preşedinte american Barack Obama şi-a înclinat capul, trist, când succesorul său a cerut ca “masacrul american” să se oprească, afirmând că bandele de droguri au distrus ţara, presărată cu “pietrele de mormânt” ale fabricilor distruse. Trump, care a pictat aceeaşi imagine sumbră în campania electorală, pentru a fi ales, a folosit-o de această dată pentru a justifica acţiunile radicale pe care intenţionează să le ia.

El a vorbit de un “efort naţional mare” şi de “greutăţile” pe care le va avea de înfruntat pentru a reconstrui ţara distrusă.

PROTECŢIONISM

Trump a sugerat că Statele Unite nu vor mai oferi “subvenţii” pentru armatele altor ţări. “Din această zi, o nouă viziune va guverna ţara noastră, din această zi, va fi numai America pe primul plan!”, a subliniat el în aplauzele mulţimii. “Toate deciziile, privind taxele, privind imigraţia, privind afacerile externe, va fi luată pentru a fi în beneficiul muncitorilor americani, pentru a fi în beneficiul familiilor americane. Trebuie să ne apărăm graniţele de distrugerile altor ţări care ne fabrică lucrurile, care ne fură companiile şi care ne distrug locurile de muncă”, a mai spus el. Potrivit CNN, această afirmaţie va îngrijora, probabil, statele membre NATO.

“America pe primul plan” a fost şi sloganul izolaţioniştilor americani din 1940, aminteşte The Guardian. Discursul integral susţinut de Donald Trump la ceremonia de învestire

AUTORITARISM

Trump a transmis mesajul că armata şi poliţia îl susţin şi a reiterat promisiunea făcută la Convenţia Republicană din vară, că „vom face America sigură din nou”. În ceea ce priveşte ameninţarea islamistă, el a insistat că aceasta nu va fi doar înfruntată, ci “eradicată de pe faţa Pământului”. El a pledat pentru o ţară unită, unde “cu toţii sângerăm acelaşi sânge roşu al patrioţilor”.

TRĂDARE

Deşi la finalul campaniei electorale a promis că va vindeca diviziunile care au măcinat ţara în anul de dinainte de alegeri, în primul său discurs ca preşedinte, Trump a criticat dur politicienii care s-au îmbogăţit pe spatele “poporului”. “Timp de prea mult timp, un grup mic din capitala ţării a cules roadele guvernării, în timp ce poporul a plătit preţul. Washingtonul a înflorit, dar poporul nu s-a bucurat de o parte a bogăţiei. Politicienii au prosperat, dar locurile de muncă au fost desfiinţate, iar fabricile au fost închise. Sistemul s-a protejat pe el, dar nu pe cetăţenii ţării noastre. Victoriile lor nu au fost victoriile voastre, triumfurile lor nu au fost triumfurile voastre şi în timp ce ei au sărbătorit în capitala ţării noastre, familiile sărace de pe tot teritoriul nostru nu au avut motive să sărbătorească”, a prezentat el situaţia de până acum din ţară. “Timpul pentru vorbe goale s-a încheiat, acum a venit momentul acţiunii”, a spus el, fără a prezenta vreo politică clară.

RELIGIE

Discursul lui Trump a conţinut mai multe aluzii religioase decât cel al oricărui preşedinte din ultimele decenii, potrivit The Guardian. El le-a dat asigurări americanilor că “vor fi apăraţi de Dumnezeu” şi că toţi oamenii primesc suflarea vieţii de la acelaşi Creator atotputernic”. Înainte de a candida la preşedinţie, Trump a vorbit rareori despre credinţa sa, aminteşte cotidianul britanic.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Marele fâs / „Celebra avocată” adusă de frații Tate din America a înfrânt

2 VIDEO Ce o fi căutat liderul PSD Ciolacu la ăsta acasă?

3 VIDEO Ați văzut faza asta cu „cerbera” fraților Tate?

4 Citiți și voi ce se scrie în presa turcă despre războiul din Ucraina...

5 „Da, am făcut-o la ei în cabină!” / Dezvăluirea intimă a unei stewardese. Ce le arăta piloților în timpul zborului