Şobolanii oferă semenilor lor hrană în schimbul altor favoruri (studiu)

Şobolanii oferă semenilor lor hrană în schimbul altor favoruri (studiu)

Şobolanii se ajută între ei în schimbul favorurilor, în mod similar oamenilor, conform unui studiu realizat recent în Scoţia, citat marţi de Press Association.

Cercetătorii au descoperit că şobolanii obişnuiesc să îngrijească mai des blana semenilor lor care le oferă hrană decât pe cea a altor rozătoare care au refuzat să ajute.

În schimb, şobolanii cărora le este curăţată blana oferă mai multă hrană celor care îi ajută.

''Am descoperit că şobolanii fac schimb de aceste două servicii, conform regulilor deciziei de reciprocitate directă - 'te ajut pentru că m-ai ajutat''', a explicat doctor Manon Schweinfurth din cadrul Universităţii Saint Andrews din Scoţia.

''Acest rezultat indică faptul că schimbul reciproc întâlnit la vieţuitoarele non-umane ar putea fi mult mai răspândit decât se credea până în prezent. (Practica) nu se limitează la speciile cu creier mare care au capacităţi cognitive avansate'', a adăugat acesta.

Oamenii de ştiinţă au administrat apă sărată pe ceafa unui şobolan - un loc în care acesta poate ajunge cu dificultate - pentru a creea o situaţie în care animalul are nevoie de ajutor.

Pentru a induce aprovizionarea cu hrană, rozătoarelor li s-a oferit posibilitatea de a oferi alimente semenilor. Apoi, şobolanii au avut ocazia de a întoarce favoarea, fie prin curăţarea partenerului care le-a furnizat hrană, fie prin oferirea de alimente celor care au avut grijă de ei.

Oamenii de ştiinţă au presupus că pentru astfel de procese de cooperare sunt necesare abilităţi cognitive superioare, mai ales atunci când sunt oferite sub formă de troc lucruri diferite.

Mai multe studii desfăşurate până în prezent au sugerat existenţa schimburilor de bunuri diferite, însă până în prezent acest lucru nu fusese confirmat în cadrul testelor.

Cercetarea efectuată pe şobolani din specia Rattus norvegicus a fost publicată în ediţia din februarie a jurnalului Current Biology.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”