Sondaj: 40% dintre germani vor ca Angela Merkel să demisioneze din cauza politicii sale privind migrația

Sondaj: 40% dintre germani vor ca Angela Merkel să demisioneze din cauza politicii sale privind migrația

Nu mai puțin de 40% dintre germani vor ca șefa guvernului federal Angela Merkel să demisioneze din cauza politicii sale privind refugiații, care a permis ca 1,1 milioane de solicitanți de azil să ajungă în țară în 2015, relatează vineri Reuters, citând rezultatele unui sondaj Insa pentru revista Focus.

Angela Merkel, care s-a bucurat de un nivel record de popularitate la începutul anului trecut, a devenit tot mai izolată în ultimele luni în condițiile în care membri ai blocului său conservator au făcut presiuni asupra ei să adopte o poziție mai dură în privința solicitanților de azil.

Răspunzând presiunii populare, conservatorii Angelei Merkel și partenerii lor de coaliție, social-democrații, s-au pus de acord joi asupra unor măsuri de înăsprire a regulilor privind azilul.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a anunțat joi seara că țara sa va plasa Algeria, Marocul și Tunisia pe lista sa de 'țări sigure', înăsprind condițiile de azil pentru cetățenii acestor țări.

'Acum, vom (...) înscrie în legea germană cele trei țări Maroc, Algeria și Tunisia ca țări sigure', a declarat vicecancelarul german, lider al Partidului Social-Democrat, după o reuniune cu șefi ai altor două partide ale coaliției la putere, cancelarul Angela Merkel și Horst Seehofer, liderul Uniunii Creștin-Sociale (CSU), aliatul bavarez al Uniunii Creștin-Democrate, partid al cancelarului german.

La încheierea întrevederii de la Berlin, cei trei lideri ai coaliției au convenit, după mai multe săptămâni de amânări, asupra unui nou set de măsuri destinate să limiteze numărul solicitanților de azil în Germania, în timp ce țara a primit în 2015 aproximativ 1,1 milioane de migranți.

Aceste măsuri 'au fost decise și pot fi prezentate consiliului de miniștri', a precizat joi Gabriel.

Sondajul realizat pe un eșantion de 2.047 de germani, pe care Insa l-a realizat între 22 și 25 ianuarie, arată că 45,2% dintre germani cred că politica Angelei Merkel privind migrația nu reprezintă un motiv ca ea să demisioneze. Practic, a fost prima dată când institutul de sondare a opiniei publice a întrebat votanții dacă Merkel ar trebui să demisioneze.

Un alt sondaj dat publicității vineri de Elector Research Group indică faptul că sprijinul pentru blocul conservator al Angelei Merkel a rămas stabil la 37 de procente, față de 42 de procente în septembrie, în timp ce SPD a staționat la rândul său la o cotă de 24 de procente.

Sondajul creditează formațiunea de dreapta Alternative for Germany (AfD), care susține o linie dură privind migrația, cu 11% din opțiunile de vot ale germanilor.

Merkel se confruntă cu critici pentru poziția sa privind migrația și din partea unor state UE, inclusiv a premierului italian Matteo Renzi, cu care se va întâlni la Berlin în cursul zilei de vineri.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Voi ați auzit ce-a spus Teodorovici despre cutremurele din Gorj?

2 Anna Lesko, goală în baie și un mesaj misterios...

3 Avea plicuri cu cash și-n lenjeria de pat! / Bani găsiți în casa unei șefe de personal de la un spital județean: 150 900 lei, 41 430 euro, 1350 dolari ș…

4 O cântăreață de la noi a aflat că e „rezerva” când a sunat-o „oficiala”, din întâmplare!

5 Sorana, magnifică la Miami / Cîrstea a spulberat a 4-a jucătoare a lumii! Cec uriaș și salt mare în ierarhia WTA