Sorin Ducaru, directorul Centrului Satelitar al UE, invitat special în Comisia ITRE din PE, prezidată de eurodeputatul Cristian Bușoi

Sorin Ducaru, directorul Centrului Satelitar al UE, invitat special în Comisia ITRE din PE, prezidată de eurodeputatul Cristian Bușoi

Ambasadorul Sorin Ducaru, directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene, SatCen, a fost invitatul special al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, prezidată de eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE).

În cadrul aceleiași ședințe ITRE a participat și directorul executiv al Agenției Europene pentru Cybersecuritate (ENISA), Juhan Lepassaar, și reprezentantul Comisiei Europene, Lucia Sioli, director al Departamentului pentru Inteligență Artificială și Industrie Digitală (DG CONNECT).

Centrul Satelitar al Uniunii Europene (SatCen) ajută UE să ia decizii și să acționeze în contextul politicii externe și de securitate comună. În acest sens, oferă produse și servicii care se bazează pe exploatarea mijloacelor spațiale și a datelor colaterale. Este vorba, în special, de exploatarea imaginilor din satelit și aeriene și a serviciilor conexe, potrivit Uniunii Europene.

Sub supravegherea Comitetului politic și de securitate și sub îndrumarea operațională a Înaltului Reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate, SatCen le trimite responsabililor politici alerte timpurii cu privire la crize potențiale. Acest lucru le permite să ia măsuri diplomatice, economice și umanitare în timp util și le dă posibilitatea de a planifica intervențiile.

SatCen oferă următoarele servicii:

A. Informații geospațiale: în funcție de sarcina primită, SatCen analizează aspecte precum capacitățile militare, infrastructura critică sau armele de distrugere în masă. Sprijină misiunile de ajutor umanitar, planificarea pentru situații de urgență și supravegherea în domeniul securității și criminalității generale.

B. Formare: SatCen organizează cursuri specializate privind analiza imaginilor, în următoarele domenii:

  • informații geospațiale (GEOINT)
  • radar cu apertură sintetică (SAR)
  • colectarea de informații secrete prin satelit (IMINT)
  • analiza imaginilor pentru instalațiile din ciclul combustibilului nuclear și instalațiile de armament nuclear
  • cursul Sketchup
  • stagii

C. Inițiative de dezvoltare a capacităților. 

Sursa: caleaeuropeana.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Tânăr măcelărit de membrii unuia dintre cele mai sângeroase clanuri de lângă București

2 „Uite cum o frec pentru tine, aici trebuia să fie gura ta” a ajuns consilier la BNR, coleg cu Dăncilă

3 Un dom de căldură, cu temperaturi de 45 grade Celsius, va pârjoli România și sud-estul Europei

4 Rău a ajuns băbăcioiu'! / „Însoțitoarea” și-a pus telefonul pe burta lui Țiriac, la plajă, la Mamaia!

5 „Aproape că mă devora și dorea un act sexual oral fără prezervativ” / Prostituatele românce din Elveția, în prag…