SPAŢIU - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Telescopul Hubble, de 28 de ani pe orbită

SPAŢIU - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Telescopul Hubble, de 28 de ani pe orbită

Această fotografie plină de culoare, realizată de telescopul orbital Hubble, a fost publicată de NASA pentru a marca 28 de ani de misiune pe orbită a instrumentului care ne-a oferit, de-a lungul anilor, un loc în primele rânduri la spectacolul creaţiei şi distrugerii din Univers.

În centrul acestei imagini se află o enormă stea tânără, de 200.000 de ori mai strălucitoare decât Soarele, care generează un vânt stelar de intensitatea uraganelor ce sculptează parcă forme spectaculoase în norii înconjurători de gaze şi praf cosmic.

Această stea se află în inima Nebuloasei Lagună, o vastă maternitate stelară aflată la distanţă de 4.000 de ani lumină de Soare. Steaua gigantică, denumită Herschel 36, abia s-a aprins şi împrăştie în spaţiu rămăşiţele norului de gaze cosmice din care s-a format.

Herschel 36 este de aproximativ 32 de ori mai masivă decât Soarele, are diametrul de nouă ori mai mare şi temperatura medie de aproape 40.000 de grade Celsius. Vârsta acestei stele este de aproximativ 1 milion de ani şi, ţinând cont de masa sa şi de intensitatea cu care arde, astronomii susţin că va avea o durată a vieţii de aproximativ 5 milioane de ani. Prin comparaţie, Soarele este o stea mai mică dar mult mai stabilă, care s-a aprins în urmă cu aproximativ 5 miliarde de ani şi ar putea continua să trăiască încă pe atât.

Regiunea din Nebuloasa Lagună prezentată în această imagine se întinde de-a lungul a 4 ani lumină. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa