Spectacolul ''Jurnal de România. 1989'' în premieră la TNB, în weekend

Spectacolul ''Jurnal de România. 1989'' în premieră la TNB, în weekend

Spectacolul "Jurnal de România. 1989", conceput şi regizat de Carmen Lidia Vidu, prima premieră din perioada de pandemie a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Capitală, va avea primele trei reprezentaţii vineri, sâmbătă şi duminică, de la ora 21,30, în sala Amfiteatru de pe acoperişul TNB, potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES.

La 30 de ani de la Revoluţia care l-a înlăturat în mod violent pe preşedintele comunist Nicolae Ceauşescu, patru actori ai Naţionalului povestesc experienţele personale din perioada respectivă, felul în care au trăit acele evenimente sângeroase şi modul în care li s-a schimbat sau nu viaţa de atunci, se arată în descrierea spectacolului.

Carmen Lidia Vidu, regizoarea care a dus teatrul românesc în zona documentarului multimedia, a ales patru dintre cei mai cunoscuţi actori români pentru a le scoate la lumină poveştile. Ion Caramitru, Oana Pellea, Florentina Ţilea şi Daniel Badale îşi joacă propriile roluri.

Despre Ion Caramitru se cunosc amănunte ale felului în care a participat activ la Revoluţie, rămânând "legendară" expresia televizată în direct - "Fraţilor, am învins!".

În 1989, Daniel Badale era soldat în Armată şi este interesantă confesiunea celui care, "teoretic", era împotriva revoluţionarilor.

Florentina Ţilea a fost recitatoarea lui Nicolae Ceauşescu în vizitele lui oficiale la Iaşi, iar Oana Pellea a fost luată drept soţia teroristului Vlase atunci când s-a prezentat la Televiziunea Română pentru a o apăra în urma "Apelului pentru artişti".

Celor patru actori li se vor alătura, prin apariţii video, Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), fostul procuror militar Dan Voinea, cel care a instrumentat iniţial "Dosarul Revoluţiei", şi istoricul britanic Dennis Deletant, un expert în materie de comunism românesc.

"Teatrul riscă să devină irelevant pentru comunitate. Pericolul vanităţii ne pândeşte şi ne duce la izolare. Nu mai ascultăm decât părerile care le confirmă pe ale noastre. 'Jurnal de România. 1989' este felul meu de a spune că 'tu faci istoria, atitudinea ta contează'", a afirmat Carmen Lidia Vidu, citată în comunicat.

"Jurnal de România" este un proiect multidisciplinar ce reuneşte filmul, fotografia şi teatrul, care îşi propune să fie, printr-o serie de confesiuni necenzurate şi nemijlocite, o oglindă sinceră a relaţiilor interumane, influenţate decisiv de mediul urban, dar şi un îndemn la implicare socială şi comunitară.

Odată cu acest spectacol, Teatrul Naţional realizează un record în istoria teatrului românesc, cu cea mai mare proiecţie video, pe un perete uriaş, de 33 de metri lungime şi 21 de metri înălţime.

Proiectul "Jurnal de România" al regizoarei Carmen Lidia Vidu include până în prezent trei spectacole de teatru - "Jurnal de România. Timişoara", "Jurnal de România. Constanţa" şi "Jurnal de România. Sfântu Gheorghe", două scurtmetraje - "My Romanian Diary" şi "Jurnal de România. Jurnal de musulman", precum şi o expoziţie.

Sâmbătă va avea loc un dialog post-spectacol între public şi realizatori. Invitat special - Mădălin Hodor, consilier la Direcţia Investigaţii a CNSAS.

Următoarele reprezentaţii vor avea loc pe 6, 7, 8 şi 9 august, de la ora 21,30. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

3 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

4 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…

5 Criza energetică europeană se va înrăutăți în această iarnă. Consumatorii ar putea fi rugați să consume mai pu…