SUA au expulzat peste 62.000 de migranţi înapoi în Mexic într-un an

SUA au expulzat peste 62.000 de migranţi înapoi în Mexic într-un an

Statele Unite au expulzat peste 62.000 de migranţi în Mexic în ultimul an, ca parte a unor politici mai dure privind migraţia, au anunţat miercuri autorităţile mexicane şi americane, relatează DPA.

Noua strategie, denumită 'Rămâi în Mexic', a intrat în vigoare la 29 ianuarie 2019.

Ea prevede ca migranţii, chiar dacă nu sunt mexicani, să fie trimişi înapoi peste graniţă pentru a aştepta procesarea de către SUA a solicitărilor de azil.

Majoritatea migranţilor sunt din America Centrală, inclusiv din Honduras şi Guatemala, care ajung în SUA prin Mexic.

Procesarea unei cereri poate dura câteva luni. Migranţii care aşteaptă un răspuns trăiesc deseori în condiţii precare în zone periculoase, unde pot fi răpiţi pentru obţinerea de recompense, a precizat organizaţia caritabilă Medici fără Frontiere (MSF).

Conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, 497 de migranţi au murit anul trecut la graniţa dintre Mexic şi SUA.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump încearcă să oprească migraţia spre SUA. În acest sens, SUA au semnat acorduri cu Mexic, Guatemala, El Salvador şi Honduras.

Mexicul a desfăşurat mii de soldaţi în zonele de graniţă şi de-a lungul rutelor de migraţie.

În mai anul trecut, peste 144.000 de migranţi au fost reţinuţi la frontieră, iar în decembrie numărul a scăzut la 40.620 de persoane.

În acelaşi timp, Autoritatea vamală şi de protecţie a graniţelor din SUA a anunţat miercuri că autorităţile americane au descoperit cel mai lung tunel pentru diferite tipuri de trafic la frontiera dintre Mexic şi SUA.

Tunelul, care se întinde pe o lungime de 1,3 kilometri, porneşte dintr-o zonă industrială a oraşului mexican Tijuana şi se oprea în oraşul american San Diego.

Tunelul are o înălţime de 1,7 metri, o lăţime de 60 de centimetri şi a fost săpat la o adâncime de 21 de metri.

Este dotat cu un lift, cu un sistem de transport cu vagonul pe şine, cu ventilaţie şi cu un sistem de drenaj.

Tunelul a fost descoperit în luna august a anului trecut, conform Autorităţii vamale şi de protecţie a graniţelor, dar informaţia a fost făcută publică abia acum.

Potrivit agentului special însărcinat cu Agenţia americană de luptă împotriva drogurilor, John Callery, cartelurile mexicane ale drogurilor sunt forţate să folosească astfel de tuneluri subterane pentru a transporta ilegal stupefiante mortale în SUA.

"Complexitatea acestui tunel demonstrează hotărârea şi resursele monetare ale cartelurilor", a spus el.

Descoperirea nu a dus la arestări sau la confiscări.

Tunelurile sunt doar o metodă de a transporta ilegal droguri sau persoane în SUA. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria