SUA: Curtea Supremă refuză să anuleze legislaţia Obamacare

SUA: Curtea Supremă refuză să anuleze legislaţia Obamacare

Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack Obama, a adăugat milioane de americani la 'plasa de siguranţă' a sistemului de sănătate al ţării, relatează AFP şi Reuters.

Decizia Curţii Supreme, luată cu o majoritate de şapte din nouă judecători, reprezintă o respingere a posteriori pentru fostul preşedinte Donald Trump, care a încercat prin toate mijloacele să suprime legea emblematică a predecesorului său.

Trump a criticat costurile şi acoperirea asistenţei medicale prevăzute de Obamacare şi a promis încă din campania pentru alegerile prezidenţiale din 2016 să înlocuiască legislaţia respectivă cu un program diferit.

Decizia judecătorilor, a treia consacrată acestei legi, se bazează pe un argument procedural: în opinia lor, Texas şi celelalte state republicane care au înaintat apelul nu au fost justificate în acest sens.

Actualul preşedinte democrat Joe Biden a declarat anul trecut că această ultimă încercare a republicanilor de a anula o lege care s-a dovedit deosebit de utilă în timpul pandemiei de COVID-19 este "pur şi simplu o cruzime şi dezbină în mod inutil".

Dacă Obamacare ar fi fost anulată, un număr de până la 20 de milioane de americani şi-ar fi putut pierde asigurările de sănătate, iar companiile de asigurări ar fi putut refuza din nou să asigure persoane cu boli preexistente. Obamacare a extins programele de sănătate publică şi a creat pieţe pentru asigurări private, notează Reuters.

Un grup de state în frunte cu Texas, cărora li s-a alăturat apoi administraţia Trump, a înaintat acţiune în justiţie în 2018 în Texas pentru a obţine abolirea legii.

Un judecător districtual din Texas a decis în decembrie 2018 că Obamacare este neconstituţională în forma actuală în lumina unei modificări operate de Congres cu sprijinul republicanilor cu un an în urmă.

Această decizie a fost invalidată joi de Curtea Supremă. "Nu am tranşat asupra chestiunii validităţii legii, însă Texas şi ceilalţi reclamanţi nu sunt competenţi să o ridice", a scris judecătorul progresist Stephen Breyer în numele majorităţii colegilor săi.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”