SUA: Două avioane "Doomsday" ale armatei, create să reziste la o explozie nucleară, avariate...de o tornadă

SUA: Două avioane "Doomsday" ale armatei, create să reziste la o explozie nucleară, avariate...de o tornadă

Două dintre avioanele americane supranumite "ale Apocalipsei", deoarece au fost proiectate să reziste la căldura degajată de o explozie nucleară, au fost avariate de o tornadă în Nebraska, a recunoscut vineri armata aerului a SUA, citată de AFP.

Sursa foto: af.mil

Avioanele "Doomsday", Boeing-uri 747 îmbunătățite, au fost construite în anii 1970. Acestea sunt chemate să servească drept centru de comandă zburător pentru secretarul Apărării sau pentru șeful de stat-major inter-arme american în caz de atac nuclear contra Statelor Unite.

Datorită echipamentului lor de realimentare în zbor, aceste aparate pot rămâne în aer timp de mai multe zile și sunt protejate contra căldurii și undelor electromagnetice provocate de o explozie nucleară.

Aceste avioane — patru în total — dispun de un sistem avansat de comunicații prin satelit, pentru a rămâne în contact cu întreaga lume, și pot totodată să comunice cu submarinele nucleare americane.

Respectivele aparate de zbor sunt folosite de asemenea la vizitele externe curente ale secretarului american al Apărării.

Dar mijloacele perfecționate de protecție nu au fost utile pentru două dintre aceste avioane confruntate cu o tornadă neașteptată la baza aeriană Offutt, în Nebraska (centru), unde erau staționate.

"Două avioane au fost avariate", a recunoscut cu sobrietate Patrick Ryder, purtător de cuvânt al US Air Force, fără a fi în măsură să indice momentul când aparatele vor putea fi din nou operaționale.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

2 VIDEO Imagini rare de pe linia frontului din Ucraina

3 VIDEO NGAD, avionul hibrid de luptă invizibil de generația a 6-a. Zboară în escadrilă de drone

4 Foarte interesante amănunte!

5 Ucraina a primit sistemul de apărare aeriană NASAMS care ar trebui să schimbe situația de pe câmpul de luptă