SUA îşi vor întări prezenţa militară în Polonia (ambasadoare)

Washingtonul intenţionează să-şi întărească prezenţa militară în Polonia, ţară care se simte ameninţată de Rusia, pe lângă contingentul actual de 4.000 de trupe desfăşurate aici, a declarat miercuri ambasadoarea SUA la Varşovia, citată de France Presse.

Creşterea efectivelor militare 'va fi semnificativă', de ordinul mai multor sute, a indicat ambasadoarea Georgette Mosbacher în Financial Times, înainte de începerea unei conferinţe internaţionale miercuri care reuneşte circa 60 de ţări la Varşovia. Ea nu a precizat când vor fi desfăşurate aceste suplimentări de trupe.

Guvernul conservator polonez şi-a intensificat demersurile pe lângă Washington pentru ca o bază americană să fie instalată pe teritoriul polonez, unde soldaţii americani staţionează deja prin rotaţie în cadrul operaţiunilor NATO, arătându-se dispus să aloce cel puţin 2 miliarde de dolari pentru instalarea acestei baze.

Cu toate acestea, ministrul adjunct al apărării american Mark Esper apreciase în septembrie că Polonia nu este încă pregătită să găzduiască o bază militară americană permanentă, în special din cauza insuficienţei de spaţiu disponibil pentru a permite instruirea adecvată a soldaţilor americani.

Potrivit ambasadoarei Moscbacher, Polonia privilegiază desfăşurarea unor unităţi 'prin rotaţie' într-o manieră 'suplă', mai degrabă decât (o bază) unde să existe spitale, clădiri de locuit etc.

Statele Unite şi Polonia organizează miercuri şi joi o conferinţă internaţională la Varşovia destinată să 'promoveze un viitor al păcii şi securităţii în Orientul Mijlociu'.

Vicepreşedintele american Mike Pence şi preşedintele polonez Andrzej Duda urmează să semneze miercuri un contract ce prevede achiziţionarea de către Varşovia a unor lansatoare de rachete HIMARS în valoare de 414 milioane de dolari (365 milioane de euro).

În martie, Polonia a achiziţionat pentru 4,75 de miliarde de dolari (3,8 miliarde de euro) sistemul antirachetă american Patriot, destinat să consolideze apărarea antiaeriană a ţării.

Polonia, care se simte ameninţată de Rusia, în special după anexarea în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea, consideră că prin instalarea unei baze americane pe teritoriul său ar deveni o ţară inexpugnabilă.

La cererea în special a Poloniei şi statelor baltice, NATO a desfăşurat în 2017 în aceste ţări patru batalioane multinaţionale, care staţionează pe flancul estic al Alianţei.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ion Iliescu, declarație criminală despre Revoluție: Este momentul să încetăm să mai căutăm vinovați

2 Frica de pușcărie! Primăria Capitalei a anulat licitaţia pentru 100 de autobuze electrice: cele turceşti ar fi…

3 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte din Parlamentul European

4 Androneasca, la pușcărie! „Dă-l în morții lui! Futu-i gâtu’ mă-sii!”. Stenograme DNA / Cum l-a executat Mafia P…

5 Mafia locală / Frații Micula, vizați de un dosar de evaziune și spălare de bani de 44 milioane de euro / Cazul e i…

recomandări

Te ia DNA: Vasii Romeo

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Uitați-vă la crocodilul ăsta gigantic!