SUA îşi vor întări prezenţa militară în Polonia (ambasadoare)

SUA îşi vor întări prezenţa militară în Polonia (ambasadoare)

Washingtonul intenţionează să-şi întărească prezenţa militară în Polonia, ţară care se simte ameninţată de Rusia, pe lângă contingentul actual de 4.000 de trupe desfăşurate aici, a declarat miercuri ambasadoarea SUA la Varşovia, citată de France Presse.

Creşterea efectivelor militare 'va fi semnificativă', de ordinul mai multor sute, a indicat ambasadoarea Georgette Mosbacher în Financial Times, înainte de începerea unei conferinţe internaţionale miercuri care reuneşte circa 60 de ţări la Varşovia. Ea nu a precizat când vor fi desfăşurate aceste suplimentări de trupe.

Guvernul conservator polonez şi-a intensificat demersurile pe lângă Washington pentru ca o bază americană să fie instalată pe teritoriul polonez, unde soldaţii americani staţionează deja prin rotaţie în cadrul operaţiunilor NATO, arătându-se dispus să aloce cel puţin 2 miliarde de dolari pentru instalarea acestei baze.

Cu toate acestea, ministrul adjunct al apărării american Mark Esper apreciase în septembrie că Polonia nu este încă pregătită să găzduiască o bază militară americană permanentă, în special din cauza insuficienţei de spaţiu disponibil pentru a permite instruirea adecvată a soldaţilor americani.

Potrivit ambasadoarei Moscbacher, Polonia privilegiază desfăşurarea unor unităţi 'prin rotaţie' într-o manieră 'suplă', mai degrabă decât (o bază) unde să existe spitale, clădiri de locuit etc.

Statele Unite şi Polonia organizează miercuri şi joi o conferinţă internaţională la Varşovia destinată să 'promoveze un viitor al păcii şi securităţii în Orientul Mijlociu'.

Vicepreşedintele american Mike Pence şi preşedintele polonez Andrzej Duda urmează să semneze miercuri un contract ce prevede achiziţionarea de către Varşovia a unor lansatoare de rachete HIMARS în valoare de 414 milioane de dolari (365 milioane de euro).

În martie, Polonia a achiziţionat pentru 4,75 de miliarde de dolari (3,8 miliarde de euro) sistemul antirachetă american Patriot, destinat să consolideze apărarea antiaeriană a ţării.

Polonia, care se simte ameninţată de Rusia, în special după anexarea în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea, consideră că prin instalarea unei baze americane pe teritoriul său ar deveni o ţară inexpugnabilă.

La cererea în special a Poloniei şi statelor baltice, NATO a desfăşurat în 2017 în aceste ţări patru batalioane multinaţionale, care staţionează pe flancul estic al Alianţei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…