SUA: Portul armelor, permis în campusurile universitare din Texas

Portul armelor în campusurile universitare publice din statul american Texas a fost autorizat de luni, aceasta fiind ziua în care localnicii comemorau împlinirea a 50 de ani de la un masacru anterior într-o universitate texană, constată AFP.

Sursa foto: www.utexas.edu

În virtutea noii legislații, fiecare universitate publică din acest stat din sudul SUA trebuie să permită portul disimulat al unei arme de foc, dar ea poate limita locurile în care aceasta se aplică.

Universitățile private nu sunt vizate de acest text.

Gregory Fenves, președintele Universității din Texas (UT), unde declanșarea unor împușcături a ucis 14 persoane în 1966, se așteaptă ca măsura să treacă aproape neobservată în campusul universitar din Austin, capitala statului.

"Campusul nostru este sigur", a spus el. "Și cred că așa va și continua să fie".

Opt state americane autorizează portul unei arme disimulate în campusurile universitare, printre care se află Oregon, Colorado și Wisconsin. Iar alte 18 îl interzic în mod categoric.

Trei profesori din UT Austin au contestat decizia în justiție afirmând că dreptul lor la libertatea cuvântului ar fi încălcată din cauza atmosferei de teamă creată de studenți înarmați, care ar afecta exprimarea ideilor.

Într-un editorial publicat recent în ziarul Dallas Morning News, o profesoară de la o universitate publică din Dallas își exprimă îngrijorarea. "Nu mi-e teamă de armele de foc. Mi-e teamă de această asociere: stresul examenelor parțiale, maladia mentală nediagnosticată și posibilitatea de a fi înarmat în incinta unei universități", scrie Seema Yasmin.

Apărătorii legii afirmă că această aprobare asigură o securitate mai bună a studenților și profesorilor, argumentând că un trăgător ar putea fi oprit mai rapid de membri ai publicului înarmați.

Această nouă lege a intrat în vigoare chiar în ziua inaugurării în campusul UT Austin a unei sculpturi în bronz pentru comemorarea victimelor din 1966.

Charles Whitman, fost lunetist al armatei, a ucis atunci 14 persoane în campus, dar este responsabil de moartea a 17 persoane în total. El a fost împușcat după ce trăsese focuri de armă peste 90 de minute.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

2 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

3 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

4 VIDEO De ce nu-l reține DNA pe acest infractor? Acestea sunt imaginile de la întâlnirea Cuc-Mezei din fața cas…

5 Furtună la TAROM / Pilotul Emil Dobrovolschi critică schimbarea Mădălinei Mezei de la șefia TAROM și numirile po…

recomandări

Te ia DNA: Marilena Bogheanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic