SUA: Responsabil în comunitatea de informaţii, destituit de Donald Trump pentru implicare în ancheta care îl viza

Preşedintele SUA, Donald Trump, a informat vineri Congresul că îl destituie pe inspectorul general al comunităţii de informaţii americane, care a fost implicat în declanşarea unei anchete pentru destituirea preşedintelui anul trecut, potrivit Reuters.

Într-o scrisoare adresată principalilor legislatori, Trump a declarat că intenţionează să-l revoce din funcţie pe Michael Atkinson în 30 de zile, declarând: "Este vital să am deplină încredere în persoanele numite ca inspectori generali, ceea nu este cazul cu acest inspector general".

Un responsabil american a declarat că Thomas Monheim, un profesionist al serviciilor de informaţii de carieră, ar fi pentru moment inspector general interimar.

Atkinson, numit de Trump, decisese că un raport al unui aşa-zis "lansator de alertă" este credibil, sugerând că Trump abuzase de funcţia sa încercând să solicite ingerinţa Ucrainei în alegerile americane din 2020 în beneficiul său politic.

Atkinson se arătase de asemenea preocupat de faptul că Trump se expunea unor potenţiale "riscuri grave pentru securitatea naţională şi contraspionaj" când exercita presiuni împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski cerându-i să ancheteze asupra principalului său adversar în alegerile prezidenţiale, democratul Joe Biden, şi fiul său într-o convorbire telefonică din 25 iulie, potrivit unui responsabil al Ministerului Justiţiei.

După audieri controversate şi partizane, Camera Reprezentanţilor, condusă de democraţi, a votat pentru destituirea lui Trump, dar Senatul, condus de republicani, l-a achitat de acuzaţii la începutul lunii februarie.

Democraţii l-au criticat pe Trump pentru concedierea lui Atkinson, mai ales că o face într-un moment în care ţara este sub şocul pandemiei de COVID-19.

"În centrul unei urgenţe naţionale, este inadmisibil ca preşedintele să încerce încă o dată să submineze integritatea comunităţii de informaţii, concediind un alt funcţionar din această comunitatea pur şi simplu pentru că şi-a făcut munca", a declarat senatorul democrat Mark Warner, membru al Comisiei senatoriale pentru serviciile de informaţii. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I