SUA s-ar fi înșelat când au anunțat uciderea unui important lider al Al-Qaida

SUA s-ar fi înșelat când au anunțat uciderea unui important lider al Al-Qaida

Oficiali militari americani au declarat că este posibil să se fi înșelat când au anunțat uciderea unui important lider al Al-Qaida, în urma unui atac cu dronă efectuat pe 3 mai în nord-vestul Siriei.

Căștile Albe, o organizație umanitară, a identificat ținta SUA ca fiind un fermier FOTO Captură

Aceste declarații vin în contextul în care familia victimei, precum și experți în terorism au declarat pentru Post că bărbatul era un păstor, și că acesta nu avea legături cu teroriștii.

„Nu mai suntem siguri că am ucis un înalt oficial al Al-Qaida”, a declarat un oficial pentru Post, în timp ce un altul a oferit a versiune mai nuanțată a declarației.

„Deși credem că atacul nu a ucis ținta inițială, credem că persoana este din Al-Qaida”. Ambii oficiali au vorbit sub rezerva anonimatului în condițiile în care ancheta este în curs.

Pe 3 mai, comandamentul Central al SUA a emis o scurtă declarație în care anunța că a efectuat o „lovitură unilaterală în nord-vestul Siriei, vizând un lider de rang înalt al Al-Qaida”.

Nu este clar dacă un lider terorist, care ar fi fost o țintă legitimă, a scăpat și de ce unele persoane din cadrul Pentagonului susțin că Misto era membru Al-Qaida.

Familia bărbatului a declarat pentru publicația americană că bărbatul ucis în atacul cu dronă este Lotfi Hassan Misto, un fost zidar în vârstă de 56 de ani, tatăl a 10 copii.

Fiul lui Misto, Hassan, a declarat pentru Post că tatăl său și-a început ziua ca de obicei, luând micul dejun și apoi îngrijindu-și oile.

Misto a luat apoi o pauză de câteva ore și a băut ceai cu fratele său. În jurul orei 11:30, Misto s-a întors la animalele sale și a fost ucis de o dronă MQ-9 Predator circa 15 minute mai târziu.

Bărbatul vizat de SUA ar fi fost un civil nevinovat

WP a obținut fotografii și detalii despre incident după interviuri cu familia lui Misto și cu vecinii. Imagini au fost furnizate și de Apărarea Civilă Siriană, o organizație umanitară cunoscută și sub numele de „Căștile Albe”.

Patru experți în terorism au declarat pentru WP că numele lui Misto nu a apărut în nicio discuție online între jihadiști după atac, adăugând că este puțin probabil ca o figură de rang înalt din Al-Qaida să opereze în zona unde a avut loc atacul.

„Foarte rapid după atac, Căștile Albe au identificat public individul împreună cu numele și profesia sa. Localnicii au intervenit și au spus că a fost întotdeauna fermier. Nu a avut niciodată activități politice, și nici vreo afiliere cu grupuri armate”, a declarat pentru WP Charles Lister, directorul programelor privind Siria și Combaterea terorismului și extremismului la Middle East Institute.

Un purtător de cuvânt al Comandamentului Central al SUA nu a răspuns la o solicitare de comentarii care a fost trimisă în afara orelor de lucru.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Central, Michael Lawhorn, a declarat pentru WP că oficialii sunt la curent cu relatările privind victimele civile.

Centcom ia în serios toate aceste acuzații și investighează pentru a determina dacă acțiunea a avut sau nu ca rezultat neintenționat vătămarea civililor”, a declarat Lawhorn pentru WP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…