SUA: Trei senatori americani contestă desemnarea lui Matthew Whitaker în funcţia de procuror general

SUA: Trei senatori americani contestă desemnarea lui Matthew Whitaker în funcţia de procuror general

Trei senatori democraţi americani au depus luni în instanţă o contestaţie în care îl acuză pe preşedintele Donald Trump că l-a desemnat ilegal pe Matthew Whitaker în funcţia de procuror general al SUA, ei susţinând că liderul de la Casa Albă a încălcat Constituţia şi a negat dreptul Senatului de a aproba numirea, informează Reuters.

Contestaţia, deschisă la Tribunalul districtual din Washington DC de către senatorii Richard Blumenthal, Sheldon Whitehouse şi Mazie Hirono, reprezintă cea mai importantă acţiune de contestare a numirii lui Whitaker.

''Americanii preţuiesc un sistem al echilibrului instituţional, pe care numirea dictatorială de către preşedintele Trump îl trădează'', a menţionat senatorul Richard Blumenthal într-o declaraţie.

Whitaker a preluat supravegherea anchetei desfăşurate de procurorul special Robert Mueller cu privire la rolul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, după ce la 7 noiembrie Donald Trump l-a înlocuit pe procurorul general Jeff Sessions.

În trecut, Matthew Whitaker a criticat amploarea anchetei conduse de Robert Mueller.

Procurorul general al statului Maryland a formulat săptămâna trecută o plângere similară, susţinând că Trump a încălcat aşa-numita 'clauză privind numirile' a Constituţiei Statelor Unite întrucât poziţia de procuror general este una de 'funcţionar principal' care trebuie să fie numit de către preşedinte şi confirmat de Senat. În acest caz, o audiere este prevăzută exact peste o lună, la 19 decembrie.

O contestaţie la numirea lui Whitaker a fost făcută în cadrul unui caz deschis la Curtea Supremă privitor la dreptul de port de armă.

La 7 noiembrie, Donald Trump l-a înlocuit pe procurorul general Jeff Sessions, după ce acesta şi-a prezentat demisia. Trump a anunţat printr-un mesaj pe Twitter numirea ca interimar, în funcţia care implică şi prerogative de ministru al justiţiei, a şefului de cabinet al lui Sessions, Matthew Whitaker.

Sessions a anunţat Casa Albă, printr-o scrisoare, că demisionează la cererea preşedintelui. El a fost criticat constant de Donald Trump pentru că s-a recuzat de la coordonarea anchetei privind amestecul Rusiei în alegerile din SUA. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Florin Călinescu l-a chemat pe Ciolacu și a dat chix cu prima emisiune

2 CULISE Președintele Iohannis a decis să nu-l mai desemneze pe Cîțu premier / Care sunt variantele din PNL

3 Așa o fi?

4 CULISE „Veți muri toți, Și mă omorâți și pe mine” / Propoziția cu care președintele l-a eliminat pe Cîțu din sch…

5 ULTIMA ORĂ Cîțu a cedat! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier!