SUA/alegeri: Hillary Clinton acceptă oficial învestitura democrată pentru alegerile prezidențiale

SUA/alegeri: Hillary Clinton acceptă oficial învestitura democrată pentru alegerile prezidențiale

Hillary Clinton a acceptat oficial - joi seara, la Philadelphia - nominalizarea din partea Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale din 8 noiembrie, ceea ce constituie o premieră pentru o femeie în istoria politicii americane, relatează France Presse și Reuters.

"Accept cu umilință, hotărâre și o încredere fără limite în promisiunea Americii nominalizarea voastră pentru președinția Statelor Unite!", a lansat fosta Primă Doamnă într-un tunet de aplauze.

Asigurând că va fi "președinta democraților, republicanilor, independenților", ea și-a adresat de la început alocuțiunea susținătorilor fostului său rival în alegerile primare, senatorul de Vermont, Bernie Sanders, care se revendică "democrat socialist".

"Vreau să-i mulțumesc lui Bernie Sanders. Și voi care l-ați susținut, aici și în toata țara, vreau să știți că v-am auzit", a declarat ea în fața celor circa 5.000 de delegați reuniți de luni la Philadelphia, în Pennsylvania.

Câteva zeci de delegați ai senatorului, îmbrăcați în tricouri de culoare verde-crud în chip de protest, ascultau în tăcere discursul. Dar unii agitau pancarte pe care scria "NO TPP", referindu-se la acordul de parteneriat transpacific negociat de mai mulți ani, căruia acesta i se opune ferm.

Când unii delegați și invitați au lansat sloganuri anti-Hillary, suporterii acesteia din urmă le-au acoperit imediat vocile.

Fosta secretar de stat nu a ratat ocazia de a lansa săgeți la adresa adversarului său republican, miliardarul Donald Trump, care fusese învestit săptămâna trecută la Cleveland (în Ohio, nord) și care vrea să salveze țara "el singur".

"Mai ales, nu credeți pe cineva care spune: 'Eu sunt singurul care poate să o facă'", a lansat fosta șefă a diplomației americane. "Acestea au fost cuvintele lui Donald Trump la Cleveland. Și aceasta ar trebui să ne alarmeze pe toți", a spus ea.

Omul de afaceri "vrea ca nouă să ne fie teamă de viitor și să ne fie teamă unii de alții", a subliniat Hillary Clinton. "Dar noi nu temem. Noi vom răspunde provocărilor așa cum am făcut-o întotdeauna."

"Noi nu vom construi un zid. În locul lui, vom construi o economie în care toți cei care vor un loc de muncă bine plătit pot să găsească unul",a continuat prima femeie care reprezintă un mare partid pentru a cuceri Casa Albă.

Cu privire la acest subiect, ea s-a declarat "fericită pentru bunicile și nepoatele și toate cele care se află între aceste două categorii" că a spart "plafonul de sticlă". "Sunt fericită pentru băieți și bărbați de asemenea, căci atunci când o barieră cade pentru unii în America, aceasta deschide spațiul pentru toți".

Fosta șefă a diplomației americane în timpul președintelui Barack Obama a subliniat de altfel că ea a prezentat "o strategie pentru a învinge gruparea (jihadistă) Statul Islamic".

"Nu va fi ușor, dar, credeți-mă, vom învinge", a lansat ea.

"Donald Trump spune, citez 'Nu știu mai mult despre gruparea Statul Islamic decât generalii'. Nu, Donald, nu știi nimic mai mult despre aceasta", a ironizat Hillary Clinton.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina