Suspendarea Mariei Șarapova, redusă la 15 luni printr-o decizie a TAS

Jucătoarea rusă de tenis Maria Șarapova, suspendată doi ani pentru dopaj pentru utilizarea de meldonium, și-a văzut suspendarea redusă la 15 luni, marți, printr-o decizie a Tribunalului de arbitraj al sportului (TAS) de la Lausanne, a anunțat instanța.

Rusoaica, în vârstă de 29 ani, privată de ultimele Jocurile Olimpice de la Rio, fusese suspendată doi ani de către Federația internațională de tenis (ITF) pe 8 iunie, pentru utilizarea de meldonium, un medicament înscris din luna ianuarie pe lista substanțelor interzise.

Data debutului suspendării Mariei Șarapova a fost fixată pe 26 ianuarie 2016, ziua în care fosta jucătorare numărul 1 mondial a fost controlată pozitiv la Openul Australiei. Rusoaica va putea deci să reia competiția pe 26 aprilie 2017, chiar înaintea turneului de la Roland Garros, al doilea de Mare Șlem al anului, pe care l-a câștigat de două ori.

Tribunalul suprem al sportului, care a judecat apelul depus de Șarapova, a recunoscut că rusoaica a ''încălcat codul antidoping'', însă ''fără o greșeală semnificativă''. Și tocmai de aceea, TAS a considerat această suspendare de 15 luni ''mai potrivită''.

Verdictul era așteptat pe 18 iulie, însă TAS a amânat într-o primă fază decizia pentru 19 septembrie, pentru a lăsa timp părților să ''aducă elemente care să răspundă diferitelor întrebări''.

Șarapova, medaliată cu argint la JO de la Londra din 2012, nu a putut participa la Jocurile Olimpice de la Rio din luna august, după controlul pozitiv la meldonium.

În principal utilizat în prevenirea infarctului, meldoniumul este clasat printre hormonii și modulatorii metabolici (grupa S4) de la 1 ianuarie 2016.

Șarapova a anunțat ea însăși controlul său pozitiv pe 7 martie la Los Angeles și a recunoscut că a continuat să utilizeze meldonium și în 2016. Ea a admis că nu a avut cunoștință de lista noilor produse interzise.

Rusoaica, laureată a cinci turnee de Mare Șlem, a explicat că lua acest medicament de 10 ani în urma unei prescripții medicale, pentru a-și trata ''un deficit de magneziu, o aritmie cardiacă și cazuri de diabet din familie''.

AGERPRES (editor: Teodora Oprea, editor online: Anda Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cică vindecă singurătatea, ia cu mâna! / Sexy-consiliera personală a Ministrului Sănătății, 26 de ani, absolven…

2 O să aveți un șoc! / Facem publice infracțiunile pe care zeița infractorilor, Alina Gorghiu, le vrea executate a…

3 Nouă ni se spune că masca este inutilă / Virusologul Mihnea Boștină: Din ce în ce mai multe date sprijină ipotez…

4 Mafia PSD / Asta a livrat combinezoane la spitalul groazei din Suceava! „Protejata" lui Vanghelie: contracte de …

5 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Uitați-vă la crocodilul ăsta gigantic!