Suspendarea Mariei Șarapova, redusă la 15 luni printr-o decizie a TAS

Jucătoarea rusă de tenis Maria Șarapova, suspendată doi ani pentru dopaj pentru utilizarea de meldonium, și-a văzut suspendarea redusă la 15 luni, marți, printr-o decizie a Tribunalului de arbitraj al sportului (TAS) de la Lausanne, a anunțat instanța.

Rusoaica, în vârstă de 29 ani, privată de ultimele Jocurile Olimpice de la Rio, fusese suspendată doi ani de către Federația internațională de tenis (ITF) pe 8 iunie, pentru utilizarea de meldonium, un medicament înscris din luna ianuarie pe lista substanțelor interzise.

Data debutului suspendării Mariei Șarapova a fost fixată pe 26 ianuarie 2016, ziua în care fosta jucătorare numărul 1 mondial a fost controlată pozitiv la Openul Australiei. Rusoaica va putea deci să reia competiția pe 26 aprilie 2017, chiar înaintea turneului de la Roland Garros, al doilea de Mare Șlem al anului, pe care l-a câștigat de două ori.

Tribunalul suprem al sportului, care a judecat apelul depus de Șarapova, a recunoscut că rusoaica a ''încălcat codul antidoping'', însă ''fără o greșeală semnificativă''. Și tocmai de aceea, TAS a considerat această suspendare de 15 luni ''mai potrivită''.

Verdictul era așteptat pe 18 iulie, însă TAS a amânat într-o primă fază decizia pentru 19 septembrie, pentru a lăsa timp părților să ''aducă elemente care să răspundă diferitelor întrebări''.

Șarapova, medaliată cu argint la JO de la Londra din 2012, nu a putut participa la Jocurile Olimpice de la Rio din luna august, după controlul pozitiv la meldonium.

În principal utilizat în prevenirea infarctului, meldoniumul este clasat printre hormonii și modulatorii metabolici (grupa S4) de la 1 ianuarie 2016.

Șarapova a anunțat ea însăși controlul său pozitiv pe 7 martie la Los Angeles și a recunoscut că a continuat să utilizeze meldonium și în 2016. Ea a admis că nu a avut cunoștință de lista noilor produse interzise.

Rusoaica, laureată a cinci turnee de Mare Șlem, a explicat că lua acest medicament de 10 ani în urma unei prescripții medicale, pentru a-și trata ''un deficit de magneziu, o aritmie cardiacă și cazuri de diabet din familie''.

AGERPRES (editor: Teodora Oprea, editor online: Anda Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

3 BREAKING Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

4 ALERTĂ / Noi informații-bombă din dosarul 10 august, desecretizat de Guvern / Document INTEGRAL

5 Citiți și voi cum proceda PSD pentru a pune pe funcții slugoii de partid / Studiu de caz: Cum a ajuns ăsta șeful…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb