Turcia, condamnată la CEDO cu privire la aplicarea unui text discriminatoriu din epoca otomană

Turcia, condamnată la CEDO cu privire la aplicarea unui text discriminatoriu din epoca otomană

Fundaţia Örfioglu a fost înfiinţată în 1536, în epoca otomană, la Diyarbakir.

În dreptul turc, ea face parte din categoria fundaţiilor ”mülhak”, adică gestionate de către descendenţi ai fondatorului.

”Veniturile îi sunt alocate anumitor opere de caritate, iar excedentul este plătit «descendenţilor fondatorului» în funcţie de gradul de rudenie directă”, precizează CEDO, braţul judiciar al Consiliului Europei (CoE).

În 2015, patrimoniul Örfioglu era estmat la aproximativ 207 milioane de euro, iar veniturile anuale la aproximativ 3,7 milioane de euro.

În acest dosar, reclamanţii se plâng de faptul că o descenentă în linie directă a fondatorului nu a beneficiat de excedentul de venit care-i revenea, din cauză că este femeie.

Actul constituirii fundaţiei prevedea, într-adevăr, că numai descendenţii de sex masculin pot beneficia de aceste excedente de venit.

”Această practică procedează la concepţii sociale şi morale şi la o viziune arhaică a rolului femeii, care nu mai au curs în societatea turcă şi, mai larg, în societatea europeană”, sublinază CEDO.

Însă tribunalele turceşti ”s-au limitat să stabilească şi apoi să aplice voinţa fondatorului, aşa cum este exprimată în actul constitutiv, fără să caute să o confrunte cu regulile ordinii publice”, îşi exprimă regretul Curtea, cu sediul al Strasbourg, în Franţa.

”Ele nu par deloc atente să verifice conformitatea voinţei fondatorului Convenţiei cu Constituţia sau legile, în pofida faptului că ridică în mod clar o problemă cu privire la principiul non-discriminării şi principiul egalităţii între bărbaţi şi femei”.

Turcia a încălcat în acest fel Articolul 14 al Convenţiei Europene a drepturilor omului - interzicerea discriminării - şi Articolul 1 al Protocolului nr. 1 - protecţia proprietăţii.

Ca reparaţie, CEDO stabileşte că ”mijlocul cel mai adecvat de redresare a încălcării constante este o redeschidere a procedurii” în Turcia. În numele principului securităţii juridice, însă Curtea nu obligă statul turc ”să pună în dscuţie acte sau situaţii juridice anterioarei prezenti hotărâri”.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

3 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!

4 Armata SUA a urmărit luni un avion rusesc care a intrat de două ori în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska

5 ULTIMA ORĂ Dezvăluiri în The Washington Post / Primele detalii despre „măcelul” din Crimeea! 10 avioane rusești au fost distruse!