Turcia: Piloții care au doborât un avion rus se află în închisoare după puciul eșuat

Turcia: Piloții care au doborât un avion rus se află în închisoare după puciul eșuat

Cei doi piloți turci care au participat la operațiunea pentru a doborî un bombardier rus în noiembrie la frontiera cu Siria se află în închisoare, suspectați de implicare în tentativa de puci eșuată în Turcia, a informat luni seară un oficial de la Ankara, potrivit AFP.

La 24 noiembrie 2015, avioane F-16 turce au doborât deasupra frontierei siriene un bombardier rus, acuzat de Turcia că a violat spațiul său aerian.

Acest incident, considerat de președintele rus, Vladimir Putin, ca "un pumnal înfipt în spate", a provocat o criză profundă între cele două țări.

După ce președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a trimis o scrisoare lui Vladimir Putin în care exprima scuze pentru doborârea avionului, relațiile bilaterale s-au normalizat.

"Cei doi piloți care au făcut parte din operațiunea pentru doborârea bombardierului Su-24 în noiembrie 2015 sunt în detenție", a declarat oficialul turc jurnaliștilor, adăugând că ei sunt bănuiți de implicare în tentativa de puci.

Vladimir Putin a avut duminică o convorbire telefonică cu Recep Tayyip Erdogan în cursul căreia a afirmat că tentativa de puci este inacceptabilă, exprimându-și dorința privind ''o revenire rapidă la stabilitate''.

Președinții rus și turc urmează să se întâlnească în prima săptămână din luna august, pentru prima lor întrevedere după normalizarea relațiilor bilaterale.

Premierul turc, Binali Yildirim, a anunțat luni că este 7.500 de persoane au fost arestate, dintre care 103 generali și amirali.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată decăderea unei dive...

2 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

3 Regele proștilor și-a băgat partidul în faliment! / Ponta pierde și salariul și Tesla X de 130.000 de euro de l…

4 AUDIO „Vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu, îți tai capu’!”

5 Interesant ce spune profesorul de la Yale / Rămâne de văzut dacă a fost prostie sau intenție