Turcia refuză în continuare accesul parlamentarilor germani în baza aeriană Incirlik

Turcia refuză în continuare accesul parlamentarilor germani în baza aeriană Incirlik

Turcia și-a menținut luni poziția de a interzice accesul parlamentarilor germani în baza aeriană Incirlik, transmite agenția Anadolu.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a precizat, într-o conferință de presă susținut alături de omologul său german, Sigmar Gabriel, că vizitele parlamentarilor germani "sunt posibile în prezent la baza NATO din Konya, nu la Incirlik".

Contactele parlamentarilor de la Berlin cu militarii germani aflați în misiune în Turcia constituie o sursă de tensiune în relațiile bilaterale. Ankara nu și-a schimbat punctul de vedere: baza aeriană de la Incirlik — utilizată de NATO, inclusiv de aviația americană — aparține Turciei, care este singura în măsură să ia decizii legate de acest obiectiv militar.

Gabriel a reafirmat luni poziția țării sale, potrivit căreia, conform Constituției Germaniei, forțele armate sunt controlate de parlament, prin urmare parlamentarii trebuie să poată vizita trupele staționate în străinătate.

Ministrul german de externe a afirmat că refuzul Ankarei de a permite vizitele la Incirlik nu permit alte opțiuni: "Regret, deși vă cer înțelegere, deoarece din motive de politică internă va trebui să ne mutăm militarii".

La Berlin, ministrul apărării, Ursula von der Leyen, a declarat că guvernul va discuta miercuri retragerea militarilor germani de la Incirlik. Mutarea lor la o bază din Iordania ar putea dura două sau trei luni, a precizat ea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...