Ucrainenii revendică atacul de la Sevastopol: „Promitem că vor fi mai multe”

Ucrainenii revendică atacul de la Sevastopol: „Promitem că vor fi mai multe”

Ministerul ucrainean al Apărării a revendicat vineri o „lovitură reuşită” asupra cartierului general al Statului Major al Flotei Ruse din Marea Neagră, în oraşul Sevastopol, în sudul Peninsulei Crimeea.

FOTO Shutterstock

Comandantul Forţelor Aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleșciuk, i-a lăudat public pe piloţii care au lansat rachetele în atacul de vineri de la Sevastopol.

„Promitem că vor fi mai multe”, a adăugat comandantul ucrainean, după ce în ultima vreme obiective militare ruseşti din Peninsula Crimeea au fost atacate aproape zilnic, cu rachete și drone, de către forțele armate ale Kievului.

Ucraina a folosit în atacul de vineri rachete franco-britanice Storm Shadow/Scalp şi rachete antinavă Neptun adaptate pentru lovirea ţintelor terestre, relatează AFP, potrivit Agerpres .

Deși Moscova susţine că reuşeşte să doboare majoritatea acestor rachete şi să le neutralizeze cu mijloacele de război electronic, totuși unele îşi ating ţinta.

O navă de desant şi un submarin din Flota Rusă de la Marea Neagră au fost avariate săptămâna trecută într-un atac cu rachete asupra şantierului naval din Sevastopol. În noaptea următoare, armata ucraineană a lovit cu drone şi rachete un sistem antiaerian rusesc S-400 Triumf în apropierea oraşului Eupatoria, în vestul Peninsulei Crimeea.

Săptămâna aceasta, Ucraina a revendicat un atac asupra unui post al Flotei Ruse din Marea Neagră folosit ca punct de comandă de rezervă și un atac asupra aerodromului de lângă Sakî.

Pentru a-şi proteja instalaţiile militare instalate în Crimeea după anexare, în 2014, armata rusă a început să folosească de asemenea perdele de fum de acoperire şi sisteme de război electronic, ceea ce s-a întâmplat și vineri în largul portului Sevastopol și în zona podului de peste Strâmtoarea Kerci.

Rușii recunosc atacul, dar se încurcă în informații

Ministerul rus al Apărării a recunoscut, în mod surprinzător, atacul efectuat de ucraineni vineri asupra Flotei sale din Marea Neagră.

„Cinci rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană. Clădirea istorică a cartierului general al Flotei din Marea Neagră a fost avariată în atac. Conform informaţiilor disponibile, un militar a fost ucis”, a anunţat Ministerul rus al Apărării, adăugând că alte cel puţin şase persoane sunt rănite. Acelaşi minister a revenit apoi afirmând că este vorba despre un militar dat dispărut, nu ucis.

Ministerul rus al Apărării vorbeşte despre o clădire „avariată”, dar reprezentantul Kremlinului în Sevastopol, Mihail Razvojaev, anunţase mai devreme că respectiva clădire este în flăcări.

Faptul că Moscova a recunoscut atât de repede atacul ar putea avea posibil ca motiv o justificare de înăsprire a bombardamentelor asupra țintelor civile din Ucraina.

La câteva ore după acest atac, un responsabil rus a anunţat că Peninsula Crimeea a fost afectată şi de un atac cibernetic fără precedent.

„Atac cibernetic fără precedent împotriva furnizorilor de acces internet din Crimeea. Remediem în prezent penele de internet în peninsulă”, a afirmat pe Telegram Oleg Kriuciko, fără a spune dacă acest atac informatic ar avea vreo legătură cu evenimentele produse la cartierul general al Flotei Ruse din Marea Neagră.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...