ULTIMA ORĂ/Dăncilă îi cere lui Ciolacu să demisioneze din fruntea Camerei Deputaților, „pentru modul rușinos în care a umilit românii”!

ULTIMA ORĂ/Dăncilă îi cere lui Ciolacu să demisioneze din fruntea Camerei Deputaților, „pentru modul rușinos în care a umilit românii”!

ULTIMA ORĂ/Dăncilă cere demisia lui Ciolacu din fruntea Camerei Deputaților, „pentru modul rușinos în care a umilit românii”!

Fostul lider al PSD Viorica Dăncilă îi cere demisia lui Marcel Ciolacu de la conducerea interimară a PSD, "pentru modul ruşinos în care a umilit românii", prin adoptarea tacită de către Camera Deputaților a proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc. Dăncilă vorbește despre "un precedent periculos" pentru România şi pentru Parlament, dar şi pentru PSD, care "nu merită să deconteze monstruoasa iresponsabilitate a lui Marcel Ciolacu".

"Oricine ar fi fost liderul PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor astăzi, dacă a permis adoptarea acestui proiect de lege profund anti-constituţional şi anti-românesc, nu merită să îi mai reprezinte pe români şi nici să rămână în fruntea partidului. Este un precedent periculos şi în egală măsură jenant pentru România şi pentru Parlament, dar şi pentru Partidul Social Democrat, care nu merită să deconteze monstruoasa iresponsabilitate a lui Marcel Ciolacu", a scris Viorica Dăncilă, pe pagina sa de Facebook.

Ea susţine că "acest demers privind trecerea proiectului de lege nu îi aparţine partidului, ci unui singur om".

"Niciun membru al Partidului Social Democrat nu susţine acest act anti-românesc, iar domnul Iohannis este dator să probeze gravele acuzaţii făcute la adresa PSD în declaraţia de presă de astăzi. Adevărul este că Marcel Ciolacu ori nu şi-a făcut treaba de preşedinte al Camerei, ori a închis ochii cu bună ştiinţă pentru adoptarea unei legi care ne vinde ţara în aceste vremuri grele şi complicate. Îi solicit aşadar demisia de la conducerea interimară a Partidului Social Democrat, pentru modul ruşinos în care a umilit românii!", mai spune Viorica Dăncilă.

Președintele Klaus Iohannis a lansat miercuri un atac dur la adresa PSD după ce Camera Deputaților a adoptat tacit inițiativa legislativă a UDMR privind acordarea de autonomie Ținutului Secuiesc.

”În timp ce ne luptăm cu pandemia, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor (…) Jo napot kívanok, Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în schimbul acestei înțelegeri?”, a punctat șeful statului.

Principalele declarații ale președintelui:

 • PSD, ajutat de UDMR, a trecut o lege care acordă autonomie Ținutului Secuiesc
 • Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlament
 • În timp ce ne luptăm cu pandemia, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor
 • Ciolacu, oare ce v-a promis liderul de la Budaesta în schimbul acestei înțelegeri?
 • Asta înseamnă o majoritate toxică, dragi români
 • Acum poate înțelegeți mai bine de ce am vrut alegeri anticipate
 • Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică PSD-istă să mai decidă
 • E inacceptabil și cât timp voi fi eu președintele României o asemenea lege nu va trece
 • Jo napot kívanok, Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budaesta în schimbul acestei înțelegeri?
 • ------------
 • Document incendiar/Marcel Ciolacu, președintele PSD, a convocat pe 23 martie o ședință secretă a Camerei Deputaților pentru a trece Legea Autonomiei Ținutului Secuiesc! Într-o declarație dată marți pentru Evz, Ciolacu spunea că nu știe cum a trecut proiectul de lege de Camera Deputaților!

  Sedinta Camerei Deputatilor din 23 aprilie 2020
   12. Propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc; Pl-x 670/2019; (adoptată propunerea legislativă ca urmare a depăşirii termenului constituţional.)   
  consulta fisa PL nr. 670/2019

  După o scurtă pauză

  Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

  În perioada aceasta, de 5 minute, vă informez că în conformitate cu prevederile art. 15 alin. (2) şi alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, publicată astăzi...

  Acestea sunt?

  Iniţiativele legislative pentru care Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată şi ale căror termene pentru dezbatere şi vot final au fost depăşite.

   

  1. Propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc; Pl-x 670/2019; lege organică; primă Cameră sesizată.

  Data la care se împlineşte termenul constituţional pentru dezbatere şi vot final - 25 martie 2020.

  „Nu am cunostinta despre acest proiect, nu a ajuns la mine, pe ordinea de zi. Sunt foarte putine proiecte care trec prin adoptare tacita prin Camera Deputatilor, dar se mai intampla. Probabil ca a stat prea mult timp la comisii si daca nu s-a cerut prelungirea termenului pentru adoptarea raportului, a trecut. Acest lucru nu inseamna ca va fi adoptat. De la Camera Deputatilor merge la Senat, unde vor avea loc dezbateri, iar acolo va fi respins cu siguranta. O astfel de lege, care contravine Constitutiei nu va fi adoptata niciodata”, a declarat Marcel Ciolacu pentru EVZ.

  Camera Deputaților a adoptat tacit un proiect de lege care prevede acordarea autonomiei pentru Ținutul Secuiesc. Acesta a fost înaintat către Senat, care este for decizional.

  Conform site-ului Camerei Deputaților, proiectul a fost elaborat de deputații UDMR Biro Zsolt Isvan și Kulcsar – Terza Jozsef – Gyorgy și a fost depus la prima cameră în 23 decembrie. Expunerea de motive care a stat la baza inițiativei legislative a celor doi parlamentari maghiari poate fi citită aici.

   

  Data la care s-a împlinit termenul constituțional pentru dezbatere și vot a fost 25 martie 2020, iar consultarea publică ar fi putut avea loc până la 7 februarie.

   

  Proiectul a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ, dar și de la Consiliul Economic și Social și un punct de vedere negativ de la Guvern. Cu toate acestea, proiectul a fost adoptat în 23 aprilie, ca urmare a depășirii termenului de 45 de zile în care putea fi supus la vot.

   

  Conform proiectului adoptat de Camera Deputaților, Ținutul Secuiesc este delimitat astfel: ”Teritoriul regiunii autonome cuprinde actualele judeţe Covasna şi Harghita, precum şi scaunul istoric Mureş (Marosszék) care aparţine judeţului Mureş. Scaunele sunt teritorii tradiţionale secuieşti:

  a) Scaunul Kézdi (Kézdiszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Târgu Secuiesc (Kézdivásárhely),
  b) Scaunul Orbai (Orbaiszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Covasna (Kovâszna)
  c) Scaunul Sepsi (Sepsiszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Sfântu Gheorghe (Sepsiszentgyörgy)
  d) Scaunul Ciuc (Csíkszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Miercurea Ciuc (Csikszereda)
  e) Scaunul Odorhei (Udvarhelyszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Odorheiu Secuiesc (Székelyudvarhely)
  f) Scaunul Gheorgheni (Gyergyószék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Gheorgheni (Gyergyószentmiklós)
  g) Scaunul Mureş (Marosszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Târgu Mureş (Marosvásárhely)
  h) Scaunul Micloşoara-Brăduţ (Miklósvár-Bardoc) (Miklósvár-Bardocszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Baraolt (Barót)”.

  -------------

  Sunteţi aici: Prima pagină > Urmarirea procesului legislativ > Pl-x 670/2019
  Urmarirea procesului legislativ
  Camera Deputatilor
  Pl-x nr. 670/2019
   
   
  Propunere legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc Nr. înregistrare: - B.P.I.: 898/18-12-2019 - Camera Deputatilor: 670/23.12.2019 - Senat: L234/2020 Procedura legislativa: cf. Constitutiei revizuita în 2003 Camera decizionala: Senatul Termen adoptare: 45 zile pentru Camera Deputatilor ca prima Camera sesizata
  Data la care se împlineste termenul constitutional pentru dezbatere si vot final: 25.03.2020 Tip initiativa: Propunere legislativa Caracter: organic Procedura de urgenta: nu Stadiu: la Senat Initiator: 2 deputati, din care: - UDMR: Biro Zsolt-IstvanKulcsár-Terza József-György Consultare publica: Termen: 07.02.2020
  Numar propuneri/sugestii validate: 0 Consultati: Format PDF - 252 kb Expunerea de motive Format PDF - 1024 kb Forma iniţiatorului mai multe documente la caseta electronica a deputatului
  Derularea procedurii legislative
  Data       Actiunea    CD 23.12.2019     prezentare în Biroul Permanent al Camerei Deputatilor Format PDF - 37 kb Adresa iniţiatorului       înregistrat la Camera Deputatilor pentru dezbatere       solicitare aviz de la Consiliul Legislativ
  termen: 07-02-2020
        solicitare punct de vedere de la Guvern
  termen: 07-02-2020
        solicitare aviz de la Consiliul Economic si Social
  termen: 07-02-2020
  15.01.2020     primire aviz de la Consiliul Economic si Social - cu nr.63/07.01.2020 (negativ) Format PDF - 2048 kb Avizul Consiliului Economic şi Social 07.02.2020     primire aviz de la Consiliul Legislativ - cu nr.83/07.02.2020 (negativ) Format PDF - 4096 kb Avizul Consiliului Legislativ 10.02.2020     prezentare în Biroul Permanent al Camerei Deputatilor       trimis pentru raport la: Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului
  termen depunere amendamente: 17.02.2020
  termen depunere raport: 20.02.2020
        trimis pentru aviz la: Comisia pentru buget, finanţe şi bănci
  Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale
  Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi 26.02.2020     primire aviz de la: PDF format Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale 04.03.2020     primire raport de respingere de la: PDF format Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului
  face parte din categoria legilor organice
  09.03.2020     înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor 16.04.2020     primire punct de vedere de la Guvern - cu nr.2532/14.04.2020 (negativ) Format PDF - 2048 kb Punctul de vedere al Guvernului (pag.3, poz.8) 23.04.2020     dezbatere în plenul Camerei Deputatilor
  consultati stenograma sedintei
  23.04.2020     adoptata de Camera Deputatilor
  ca urmare a depasirii termenului de 45 de zile, potrivit art.75 alin.(2) teza a III-a din Constitutia României republicata
  329385 b   Forma adoptată de Cameră  SE 23.04.2020     înaintat la Senat
   
   
   Galerie foto și documente 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Cum juca Becali barbut cu un judecător! Dezvăluiri incredibile despre căcatul în care se scaldă Justiția din R…

3 VIDEO Un activist civic, bătut de faţă cu poliţiştii în Buzău

4 Din jurnalul secret al unui arhitect despre Casa Poporului

5 Cine este bărbatul care a plătit 80.000 de euro pentru o partidă de amor cu Daniela Crudu