ULTIMA ORĂ/Două noi cazuri de inconștiență în Neamț și Suceava, care pot genera focare de coronavirus

ULTIMA ORĂ/Două noi cazuri de inconștiență în Neamț și Suceava, care pot genera focare de coronavirus

ULTIMA ORĂ/Două noi cazuri de inconștiență în Neamț și Suceava, care pot genera focare de coronavirus.

Cum a minţit medicii un inginer bolnav de COVID-19. Zeci de oameni băgaţi în carantină, inclusiv primarul din Piatra Neamţ

Câteva zeci de persoane, printre care primarul de la Piatra Neamţ, un medic, asistente şi profesori, au motive de îngrijorare în privinţa sănătăţii: au intrat în contact cu două persoane depistate pozitiv cu COVID-19, relatează Adevărul.

Ciprian Vasile Nechita, un inginer constructor din Piatra Neamţ, a dat dovadă de inconştienţă extremă, în contextul epidemei de coronavirus. El a fost testat pozitiv cu această maladie, iar marţi, 17 martie, a fost transportat la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parescheva din Iaşi.

Înainte de a afla diagnosticul, bărbatul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Neamţ în stare foarte proastă, acuzând o răceală, dar a minţit personalul sanitar.

Concret, Ciprian Nechita a ajuns la spital sâmbătă seara, 14 martie, cu o ambulanţă, dar a ascuns faptul că participase la Campionatul Naţional de Dans Sportiv, acolo unde fiul cântase imnul la deschiderea oficială. Întrecerea a avut loc între 29 februarie şi 1 martie, la Sala Polivalentă din Piatra Neamţ, şi a adunat peste 1.000 de concurenţi şi 2.000 - 3.000 de spectatori.

Întrebarea personalului medical, dacă a fost la vreo manifestare în spaţiu închis, cu multe persoane, era firească, deoarece unul dintre participanţi, din Constanţa, fusese depistat pozitiv şi mai erau suspiciuni.

Ciprian Nechita nu a spus nimic despre acest fapt nici dispecerului de la Serviciul de Ambulanţă şi nici echipajului venit să-l preia, astfel că membrii lui nu au avut echipament de protecţie, după care s-au întors la sediu, acolo unde mai erau cinci-şase colegi. La Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ pacientul a fost în contact cu un registrator, un medic şi mai multe asistente medicale.

Abia în timp ce era consultat, inginerul a declarat că fusese la campionatul de dans, dar era tardiv. „Pacientul nu a spus iniţial că a fost la evenimentul de la Sala Polivalentă, personalul medical din UPU nu avea echipamentul adecvat în momentul consultului, astfel că toate cele cinci cadre medicale sunt în izolare la domicilii. Li s-au prelevat probe şi aşteptăm rezultatele de la Iaşi“, a comunicat Direcţia de Sănătate Publică Neamţ.

Coronavirus şi suspiciuni după campionatul Naţional de Dans Sportiv

Aşa se face că toţi cei care s-au aflat în preajma lui, două cadre de la Ambulanţă, cinci de la spital şi familia au intrat în izolare la domiciliu, lor adăugându-li-se fortuit multe altele, printre care şi Dragoş Chitic, primarul de la Piatra Neamţ. Care a fost motivul pentru care Ciprian Nechita a omis să fie sincer rămâne un mister, dar gestul lui este incalificabil, fiind o persoană cu studii superioare şi în contextul epidemiei de coronavirus putea să anticipeze consecinţele. Toader Mocanu, managerul Spitalului de Urgenţă Piatra Neamţ, a afirmat că sunt destule situaţii în care pacienţii nu spun adevărul.

„Pentru că oamenii nu spun adevărul, uneori, cred că trebuie luate măsuri concrete şi să procedeze la tragerea lor la răspundere. Am dat în funcţiune un cort pentru triaj, acolo vor fi preluaţi pacienţii care ajung la spital, sunt indicatoare care îi îndrumă. Trebuie separat circuitul pacienţilor de UPU, pentru că dacă oamenii nu spun adevărul, nu putem gestiona eficient situaţia. Fac din nou apel la cetăţeni să înţeleagă şi să răspundă cu sinceritate întrebărilor care li se pun, tocmai pentru a evita amploarea răspândirii infecţiei cu coronavirus“, a declarat, pentru mesagerulneamt.ro, Toader Mocanu.

Şi familia, soţia şi copilul, celui depistat pozitiv este în izolare la domiciliu şi s-au prelevat probe pentru teste. Rezultatul acestora este aşteptat cu nerăbdare şi la Centrul pentru educaţie incluzivă Alexandru Roşca Piatra Neamţ, unde soţia lui Ciprian Nechita este profesoară, acesta mergând la şcoală până când cursurile au fost suspendate.

Andrei Scrab, antrenor de dans sportiv, unul din oraganizatorii campionatului pomenit, a fost depistat şi el pozitiv, tot marţi, 17 martie, fiind transportat la clinica din Iaşi. La manifestare, lângă el a stat primarul de la Piatra Neamţ, aşa că acesta, împreună cu soţia, au intrat în izolare, aşteptând rezultatul testelor.

Anterior acestor situaţii, un constănţean de 52 de ani, care venise la campionatul de la Piatra Neamţ, a fost depistat pozitiv cu coronavirus. Se întâmpla pe 11 martie, cel în cauză, asistent şef la o secţie de la Spitalul Judeţean Constanţa, participând la întrecere pentru a viziona evoluţia fiicei, o practicantă de dans sportiv stabilită în Bucureşti.

Alertă într-o comună din Suceava: Un bărbat întors din Belgia și confirmat cu coronavirus s-a plimbat liber aproape două săptămâni și s-a întâlnit cu cel puțin 100 de oameni

Un bărbat dintr-o comună din județul Suceava întors din Belgia a fost confirmat cu coronavirus, iar localnicii sunt în alertă pentru că acesta s-ar fi plimbat prin sat timp de aproape două săptămâni și s-ar fi întâlnit cu cel puțin 100 de oameni, inclusiv la întruniri religioase. Familia bărbatului acuză autoritățile că nu le-au spus că trebuie să se izoleze și că situația poate "exploda" în comună pentru că s-au întors mulți localnici care lucrau în Belgia, scrie Monitorul de Suceava.

Bărbatul, în vârstă de 56 de ani, din Bosanci, s-a întors din Belgia în 4 martie și s-a plimbat liber prin sat timp de 12 zile până când a fost confirmat cu coronavirus.

Primarul comunei Bosanci, Neculai Miron, a confirmat că bărbatul a intrat în contact cu cel puțin 100 de localnici.

”După părerea mea și din discuțiile pe care le-am avut cu familia și cu cei care îl cunosc pe bărbatul cu coronavirus, acesta a intrat în contact cu minim 100 de persoane. Este vorba de persoane dintr-o anumită comunitate religioasă, de rude, dar și angajați ai Primăriei Bosanci, în sediul căreia a intrat cred că de două ori”, a precizat primarul.
Potrivit acestuia, bărbatul a mers singur la spital, iar între timp familia lui ar fi intrat în autoizolare, lucru care nu prea mai ajută foarte mult având în vedere numărul mare de persoane cu care a intrat deja în contact.

Familia bărbatului infectat cu coronavirus acuză autoritățile că nu le-au spus că trebuie să se izoleze.

"Fratele meu nu a avut niciun simptom, pentru că dacă ar fi avut cel mai mic semn care să îl facă să creadă că poate fi infectat, sigur se autoizola și anunța autoritățile. Luni seară, noi am aflat din surse neoficiale, pentru că nu ne-a informat nimeni că fratele are coronavirus sau că trebuie să facem ceva. Am sunat eu la 112, iar după ce au vorbit și cu mama, pentru că au solicitat să vorbească direct cu ea, i-au spus că nu trebuie să meargă la spital, iar dacă se simte mai rău să sune din nou la 112. Mama avea frisoane, dureri musculare și tuse, iar ei nu au acționat. Eu sper să nu aibă nimic, dar ea a fost în contact direct cu fratele meu. Pe noi ne-au anunțat că trebuie să ne autoizolăm, dar abia după ce am anunțat tot noi la 112, până atunci nimic. Nu ne-a sunat nici de la DSP nimeni”, a spus bărbatul pentru BosanciNews.

El susține că situația poate exploda în orice moment în comună pentru că au revenit mulți localnici care lucrau în Belgia.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Apar amănuntele! / Vipera a arvunit bătăuși pentru a o pedepsi pe presupusa amantă a soțului! Unul dintre interl…

2 PSD, hoțomanul României! / Încă o bombă explodează sub curul lui Tudorache!

3 Incredibilele dezvăluiri ale unui fost ofițer britanic despre OZN-uri

4 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

5 Mari porcării se mai întâmplă în țara asta! Securiștii sunt încă la butoane