Un artist tunisian, trimis în judecată pentru că l-a ironizat pe premier

Un artist tunisian, trimis în judecată pentru că l-a ironizat pe premier

Tawfiq Omrane, un renumit caricaturist tunisian, se confruntă cu repercusiuni legale pentru caricaturile sale satirice care îl ironizează pe primul ministru, reflectând lupta continuă pentru libertatea de exprimare în Tunisia.

Premierul Ahmed al Hachani (dreapta) și președinte Tunisiei, Kais Saied. FOTO: Președinția Tunisiei

Omrane, cunoscut pentru reprezentările sale satirice ale politicienilor, a fost reținut și interogat pentru că l-ar fi insultat pe prim-ministru prin desenele sale. Arestarea sa subliniază eroziunea percepută a libertății de exprimare în Tunisia, o reformă principală obținută după revoluția din 2011.

Tawfiq Omrane, un caricaturist tunisian în vârstă de 64 de ani, renumit pentru caricaturile sale satirice cu politicieni, se află în mijlocul unei furtuni juridice, subliniind starea precară a libertății de exprimare în țară . Omrane a fost reținut în fața locuinței sale din sudul Tunisului și urmează să se prezinte în fața instanței, ceea ce a stârnit îngrijorarea activiștilor, jurnaliștilor și politicienilor cu privire la diminuarea libertății de exprimare în Tunisia.

Caricaturile satirice: O reflectare a nemulțumirilor politice

Caricaturile lui Omrane, care îl înfățișează adesea pe președintele Kais Saied și alte personalități politice, au fost un simbol al nemulțumirilor politice din Tunisia . Saied, care și-a consolidat puterea după ce a închis parlamentul ales în urmă cu doi ani, a fost un subiect recurent în lucrările lui Omrane, scriu jurnaliștii Al Jazeera .

Opoziția a descris mișcarea lui Saied ca fiind o lovitură de stat, iar caricaturile lui Omrane au reprezentat un comentariu satiric la adresa scenariului politic în desfășurare.

Omrane a fost arestat sub suspiciunea că l-a insultat prin desenele sale pe noul prim-ministru numit, Ahmed al-Hachani. „Au arătat un desen pe care l-au considerat ofensator”, a dezvăluit Omrane pentru Diwan FM, un canal de radio tunisian. În ciuda arestării, el rămâne ferm, promițând că își va continua desenele satirice.

Libertatea de exprimare: Un drept în declin în Tunisia?

Arestarea lui Omrane este văzută ca o reflectare a luptei continue pentru libertatea de exprimare în Tunisia, un drept pe care mulți tunisieni îl consideră o reformă principală obținută după revoluția din 2011 care l-a răsturnat pe președintele Zine El Abidine Ben Ali. Cu toate acestea, arestarea și posibila condamnare la închisoare a lui Omrane au stârnit temeri că această libertate este amenințată, dacă nu chiar pierdută deja.

Amira Mohamed, un oficial de rang înalt din cadrul sindicatului jurnaliștilor din țară, a declarat: „Arestarea lui Omrane consolidează eforturile autorităților de a suprima vocile critice la adresa președintelui”.

Acest sentiment este împărtășit de mulți dintre cei care consideră că arestarea este o ingerință flagrantă și o încercare de a suprima vocile disidente. Saied a respins acuzațiile de luare în vizor a libertăților și a promis că nu va fi niciodată un dictator, însă detenția a peste 20 de personalități politice în acest an, inclusiv a liderului opoziției Rached Ghannouchi, spune o poveste diferită.

Avocatul lui Omrane, Anas Kadoussi, a subliniat gravitatea situației, declarând că caricaturistul ar putea fi condamnat la un an de închisoare dacă va fi găsit vinovat. Poliția l-a interogat pe Omrane timp de ore întregi, fără prezența avocaților, în legătură cu caricaturile care l-ar fi insultat pe premier prin intermediul rețelelor de socializare. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea autorităților cu privire la arestare.

Situația lui Tawfiq Omrane ridică întrebări presante cu privire la viitorul libertății de exprimare și al comentariilor politice în Tunisia, o națiune care a fost cândva martoră la răsturnarea unui regim dictatorial în urma unor reforme democratice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?