Un raport israelian exprimă rezerve faţă de rezultatele summitului Trump-Kim (media)

Un raport israelian exprimă rezerve faţă de rezultatele summitului Trump-Kim (media)

Un raport intern al guvernului israelian, marele aliat al administraţiei Donald Trump, scoate în relief rezervele Ministerului de Externe al Israelului cu privire la rezultatele recentului summit între preşedintele american şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, informează France Presse.

Documentul, elaborat de Departamentul de cercetare al Ministerului de Externe israelian, apreciază că summitul de marţi ridică ''întrebări'' cu privire la angajamentul Coreei de Nord faţă de dezarmarea nucleară, a transmis joi seara Channel 10, canal de televiziune privat israelian.

Raportul relevă ''diferenţe substanţiale între declaraţiile americane dinaintea summitului cu privire la necesitatea unei 'denuclearizări complete, ireversibile şi verificabile' şi formularea din comunicatul comun (după summit) care se referă doar la 'denuclearizarea completă' a Coreei de Nord'', potrivit postului citat de televiziune.

Un purtător de cuvânt al MAE israelian a confirmat autenticitatea raportului, fără să furnizeze mai multe detalii.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat marţi pe preşedintele american Donald Trump, evocând un ''summit istoric'', ''un pas important în eforturile pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene''.

Documentul întocmit de MAE israelian relevă de asemenea îndoielile Japoniei, Coreei de Sud şi ale Congresului american în ceea ce priveşte sinceritatea nord-coreeană.

''În pofida declaraţiilor lui Trump privind aşteptarea unor schimbări rapide în politica Coreei de Nord, drumul este încă lung şi lent înainte de o schimbare substanţială, dacă va avea loc'', precizează raportul citat de Channel 10.

În pofida tonului triumfalist adoptat de Donald Trump după summit, textul semnat marţi în Singapore de către cei doi lideri a făcut obiectul criticilor din partea mai multor experţi, căci moştenitorul dinastiei Kim nu se angajează decât pentru o ''denuclearizare completă a Peninsulei Coreea''.

Această formulare vagă şi interpretată în multe feluri reia o promisiune deja făcută şi niciodată respectată de către Phenian, notează AFP. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Banii din șpăgile lui Ponta sunt în Turcia / Dezvăluiri care-i vor înfiora chiar și pe procurori!

2 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

3 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

4 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…

5 VIDEO Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, chef la Runcu la ziua unui conda…