Un regizor originar din Chișinău, reținut la Moscova pentru critici aduse războiului rus în Ucraina

Un regizor originar din Chișinău, reținut la Moscova pentru critici aduse războiului rus în Ucraina

Regizorul și profesorul Artur Aristakisian, aflat de ceva timp în Rusia, a fost reținut în dimineața zilei de marți pe aeroportul Vnukovo din Moscova, pentru că a criticat războiul Rusiei în Ucraina, scrie Radio Svoboda. Ulterior, a fost eliberat.

Un regizor originar din R. Moldova a fost reținut la Moscova. FOTO: Facebook.com

Artur Aristakisian a fost încătușat de oamenii legii în unul din cele mai mari aeroporturi, în timp ce se pregătea să urce în avion pentru a pleca în vacanță în Turcia. Tot marți dimineața, poliția a încercat să intre în apartamentul său și chiar a amenințat că va sparge ușa, potrivit presei, care citează vecinii regizorului.

,,Cunoștințele lui Aristakisian au sugerat că detenția era legată de poziția anti-război și de postările de pe rețelele sociale”, mai notează sursa media.

Aristakisian este profesor la Moscow School of New Cinema, dar și la Institutul de Arte Libere și Științe din cadrul Universității Internaționale de la Moscova, iar apropiații acestuia susțin că pe parcursul zilei de astăzi au fost planificate verificări în cadrul acestor instituții din cauza ,,educației nepatriotice”.

Eliberat în aceeași zi

Câteva ore mai târziu, unul din studenții săi a scris pe internet că acesta a fost eliberat, dar cu o condiție. ,,Eliberat pe cauțiune. PROBLEME! PROFESORUL MEU! DIRECTOR!! OM GENIAL!!Regizorul Artur Aristakisian a fost reținut în Vnukovo din Moscova când era pe punctul de a zbura în vacanță”, a scris tânărul, Arsenii Gonciurov, pe Facebook.com.

Informația privind eliberarea a fost confirmată mai târziu de avocata regizorului.

În acest moment, alte detalii despre acest caz nu se cunosc, inclusiv dacă el este investigat administrativ sau penal.

Artur Aristakisian s-a născut în anul 1961 la Chișinău. Acesta a devenit cunoscut în lumea cinematografiei prin regizarea filmelor ,,Palmele” și ,,Un loc pe pământ”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Procuror cu mașină de 180.000 € trecută în declarația de avere / Familiile din DNA: Cât se câștigă la „birourile Kovesi”, din România

2 Dezvăluirile scandaloase de acum 15 ani despre Coldea și Băsescu se cam adeveresc...

3 Justiția din Ro a luat-o razna? Cum este posibil așa ceva?

4 Misterele Budapestei / Un fost parlamentar Fidesz ar avea dovezi despre modul în care guvernul Ungariei s-a implicat în România și a finanțat aspirațiil…

5 VIDEO Imagini greu de privit cu un șofer de TIR român...