Un român a consumat lunar, în medie, 3,39 kg de carne și 5,76 litri de lapte, anul trecut

Un român a consumat lunar, în medie, 3,39 kilograme de carne și 5,76 litri de lapte, anul trecut, se arată într-o publicație a Institutului Național de Statistică (INS) transmisă la solicitarea AGERPRES.

'Consumul de carne și preparate din carne este de nivel relativ scăzut comparativ cu standardele din țările dezvoltate. Consumul mediu lunar de carne proaspătă pe o persoană a fost, în anul 2015, de 3,39 kg/persoană, în creștere față de anul 2014 cu 0,14 kg/persoană. Împreună cu preparatele din carne, acesta se ridică la 4,49 kg/persoană lunar, în creștere față de anul anterior cu 0,21 kg/persoană lunar, ceea ce înseamnă un consum mediu anual de 53,9 kg/persoană', informează INS.

Potrivit instituției, gospodăriile formate dintr-o singură persoană au cel mai bogat consum de carne (4,73 kg/persoană lunar carne proaspătă și respectiv 6,29 kg/persoană lunar carne proaspătă și preparate din carne).

Consumul de lapte a fost, în anul 2015, în medie lunar, de 5,76 litri/persoană (5,79 litri/persoană în 2014).

'În anul 2015, nivelul cel mai înalt s-a înregistrat în gospodăriile de pensionari (6,04 litri/persoană în 2014 și 6,26 litri/persoană în 2015), iar cel mai scăzut în cele de șomeri (4,38 litri/persoană în 2014 și 4,77 litri/persoană în 2015). Între gospodăriile din mediul rural (5,98 litri/persoană) și cele din mediul urban (5,57 litri/persoană) s-a înregistrat un decalaj lunar de 0,41 litri/persoană. Cel mai mare consum de lapte se înregistrează în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (7,57 litri/persoană lunar). Aceasta se explică și prin faptul că în cele mai multe cazuri în gospodăriile formate dintr-o singură persoană predomină persoanele vârstnice', menționează publicația.

În ceea ce privește consumul de brânzeturi și smântână, acesta are caracteristici similare cu cel de lapte.

'El este mai ridicat la gospodăriile de pensionari (1,39 kg/persoană) și mai scăzut la cele de șomeri (0,96 kg/persoană). Nivelul consumului de brânzeturi și smântână este diferențiat mai mult în funcție de numărul persoanelor din gospodărie, cel mai înalt înregistrându-se la gospodăriile formate dintr-o singură persoană (1,86 kg/persoană)', precizează INS.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CCR, asasinii României! / Dr Emilian Imbri, managerul spitalului Victor Babeș: Trei infectați au plecat / Și de la…

2 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

3 Document / Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri / Statul rămâne fără instrumentul l…

4 50 de miliarde de dolari. Asta este averea reală a Mafiei PSD care a furat România în ultimii 30 de ani. Numai…

5 Tupeu de „prestator” prin parcuri, la Paris / Ponta, apel dement la nesupunere către populație: Să nu țină cont …