Un scoțian a escaladat Matterhorn deși are toate membrele amputate

Un scoțian a escaladat Matterhorn deși are toate membrele amputate

Un alpinist scoțian susține că este prima persoană din lume cu toate cele patru membre amputate care a escaladat Matterhorn, potrivit Daily Mail. Jamie Andrew, în vârstă de 47 de ani, din Edinburgh, a urcat pe vârful aflat la granița dintre Elveția și Italia ce măsoară 4.478 de metri.

Bărbatul a fost nevoit să învețe din nou să se deplaseze după ce și-a pierdut ambele picioare, dar și mâinile, în urma unor degerături foarte grave suferite în timpul unui viscol, în Alpii Francezi, la apogeul carierei sale de alpinist, în 1999. Atunci, partenerul său, Jamie Fisher, și-a pierdut viața.

După ce Andrew a fost salvat, medicii au fost nevoiți să-i amputeze toate membrele din cauza rănilor suferite.

El s-a antrenat timp de cinci ani înainte de se încumeta să urce pe Matterhorn, aventură în care a fost însoțit de doi ghizi de la International School of Mountaineering.

''În final, escaladarea muntelui a fost partea cea mai ușoară. Truda, pregătirea, încercările și nereușitele (au fost cele mai grele — n.r.)'', a declarat bărbatul. Acesta a reușit să urce pe vârf ajutat de proteze robuste și de bețe concepute special pentru el, iar atunci când a fost nevoie, s-a folosit de ceea ce i-a rămas din mâini ca să se țină de corzi.

Pentru a ajunge sus și a se întoarce la tabăra de la bază, alpinistul cu handicap a avut nevoie de 13 ore — cu circa cinci ore mai mult decât majoritatea celor care se încumetă la această aventură. Jamie Andrew a scris pe pagina sa de Facebook că a fost o ''ascensiune de vis'' și o ''zi fantastică, în cea mai bună companie posibilă''.

În ciuda reușitei sale remarcabile, el spune că nu se va opri aici. ''Ce urmează? Vreau să fac o pauză, să mă gândesc, dar va fi cu siguranță o altă provocare'', a declarat acesta potrivit AFP.

Andrew a strâns peste 100.000 de lire pentru diverse acțiuni caritabile în ultimii 17 ani, inclusiv urcând pe Kilimanjaro, Ben Nevis și participând la maratonul din Londra.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...