Ungaria: Zeci de mii de persoane au manifestat din nou împotriva premierului Viktor Orban

Zeci de mii de unguri au defilat pentru a doua sâmbătă la Budapesta în semn de protest faţă de realegerea premierului Viktor Orban, transmite AFP.

Cel puţin 30.000 de persoane, potrivit corespondentului agenţiei France Presse, au defilat prin întreaga capitală pentru a se alătura unui miting unde cei care au luat cuvântul au cerut neimplicarea politicului în media publice.

Premierul conservator, la putere din 2010, a câştigat la 8 aprilie al treilea mandat consecutiv, partidul său, Fidesz, obţinând aproape jumătate din voturile exprimate, ceea ce îi va asigura o majoritate de două treimi în parlament.

Guvernul acestui lider de 54 de ani este acuzat frecvent că reduce la tăcere media, supunând serviciul public unui control editorial strict şi favorizând achiziţia presei independente de către oameni de afaceri simpatizanţi ai puterii.

Observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au apreciat într-un raport că, dacă operaţiunile de vot s-au desfăşurat în condiţii satisfăcătoare, capacitatea alegătorilor de a vota în cunoştinţă de cauză a fost, în schimb, obstrucţionată de "retorica xenofobă" din societate şi de "atitudinea părtinitoare a presei".

Numeroşi manifestanţi, în majoritate tineri, au scandat "Democraţie" şi au fluturat drapele ungare şi europene.

Unul dintre organizatori, Viktor Gyetvai, 20 de ani, a declarat pentru AFP că manifestaţia "nu va schimba sistemul de la o zi la alta", dar urmăreşte să creeze "o mişcare civică" pentru a-l sfida pe Viktor Orban. Tânărul a văzut în aceasta "un semn că mulţi unguri doresc să trăiască într-o democraţie, cu instituţii independente şi media libere".

Sâmbăta trecută, aproximativ 100.000 de persoane au defilat la Budapesta.

Viktor Orban şi-a exprimat vineri sprijinul pentru publicarea în paginile unui săptămânal proguvernamental a "listelor" cu "reţelele Soros" din Ungaria. Acestea includ circa 200 de angajaţi ai unor organizaţii neguvernamentale, cadre didactice şi jurnalişti prezentaţi ca afiliaţi miliardarului George Soros, din care Orban şi-a făcut ţapul ispăşitor.

Viktor Orban îl acuză pe omul de afaceri american de origine ungară, în vârstă de 87 de ani, că încearcă să favorizeze o migraţie masivă spre Europa.

Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului a criticat într-un mesaj pe Twitter publicarea unei liste cu "duşmani ai guvernului" care "atacă spaţiul din ce în ce mai restrâns al societăţii civile".

Viktor Orban a anunţat înainte de alegeri că intenţionează să propună spre adoptare o serie de legi numită "Stop Soros" care să vizeze în special anumite organizaţii neguvernamentale.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

5 Scrisoare deschisă a unui diasporean către România

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Fotografii nepublicate din arhiva National Geographic