UPDATE CSM: Președintele CCR, Valer Dorneanu, a afectat independența Justiției

UPDATE CSM: Președintele CCR, Valer Dorneanu, a afectat independența Justiției

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis marți că președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a afectat independența Justiției, în urma afirmațiilor acestuia făcute într-un interviu în care dădea de înțeles că unele hotărâri judecătorești ar fi influențate politic, potrivit unui comunicat al CSM.

Decizia CSM vine după ce Valer Dorneanu a afirmat într-un interviu la B1 TV că "nu aș vrea să număr în câte cazuri se simte o influență politică în hotărâri judecătorești comune și în câte la noi".

"În ședința din data de 17 octombrie 2017, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că o parte din declarațiile domnului Valer Dorneanu — președintele Curții Constituționale a României — în cadrul unui interviu transmis de postul de televiziune B1 TV în data de 7 octombrie 2017, au fost de natură a aduce atingere independenței, prestigiului și credibilității justiției, cu consecința subminării autorității acesteia, inclusiv a sistemului judiciar în ansamblul său", se arată în comunicat.

Plenul CSM a apreciat că afirmații precum "nu aș vrea să număr în câte cazuri se simte o influență politică în hotărâri judecătorești comune și în câte la noi", formulate la modul general și impersonal de președintele Curții Constituționale, sunt de natură a induce în percepția publică ideea politizării actului de justiție, a unui sistem judiciar care nu se bucură de independență față de puterile politice ale statului.

În considerarea principiului cooperării loiale între instituțiile statului de drept, Consiliul Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenței Justiției, solicită reprezentanților celorlalte instituții ale statului dimensionarea discursului public în termeni de echilibru, moderație și respect față de principiile și valorile constituționale și evitarea exprimării unor opinii sau percepții personale cu potențial de erodare a încrederii publice în actul de justiție.

Pe de altă parte, plenul CSM a respins propunerea de sesizare a Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări în legătură cu apărarea independenței sistemului judiciar față de declarațiile lui Valer Dorneanu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…