UPDATE Franța: Minut de reculegere pentru victimele atentatului de la Nisa, premierul Valls huiduit

UPDATE Franța: Minut de reculegere pentru victimele atentatului de la Nisa, premierul Valls huiduit

Franța a ținut luni, la prânz, un minut de reculegere în memoria celor 84 de persoane decedate în atentatul de la Nisa, oraș unde mii de persoane s-au adunat pe Promenade des Anglais, locul masacrului din seara zilei de joi, relatează AFP.

LIVE UPDATE Atentat la Nisa: Un camion a intrat în mulțime de Ziua Națională a Franței | 84 de morți și 202 răniți| Trei zile de doliu național| agresorul, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, confirmat prin amprente

O adevărată maree umană a invadat promenada de pe malul Mediteranei, unde un tunisian de 31 de ani, la volanul unui camion frigorific, a semănat moarte, în seara zilei de joi, printre cei strânși să asiste la focul de artificii de ziua națională.

La sosirea și la plecarea de la manifestarea de luni, premierul francez Manuel Valls a fost huiduit, din mulțime fiind auzite cereri de demisie, potrivit France Presse.

ORA 09.09 Minut de reculegere în Franța, luni, în memoria victimelor atacului de la Nisa

Franța va păstra luni un minut de reculegere în a treia zi a doliului național, decretat după atentatul de la Nisa, relatează AFP.

Clopotele vor suna la prânz (10:00 GMT) în toată Franța pentru a anunța păstrarea unui minut de reculegere, așa cum au făcut duminică la Paris înaintea unei slujbe religioase în memoria victimelor la catedrala Nortre-Dame.

La Nisa, autoritățile prevăd pentru acest minut de tăcere "mijloace excepționale suplimentare" de securitate pe Promenade des Anglais. Pe acest bulevard a avut loc joi seara masacrul comis de atacatorul cu camion, tunisianul Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, și revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.

Bilanțul de 84 de morți, între care zece copii, s-ar putea agrava. Pronosticul vital pentru 18 răniți, între care un copil, era în continuare critic duminică. În total, 85 de persoane rămân spitalizate.

Ancheta a progresat pentru depistarea eventualilor complici ai atentatorului, care și-a planificat minuțios atacul în ziua sărbătorii naționale din 14 iulie.

Cu puțin timp înaintea atentatului, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel a trimis un SMS în care își exprima "satisfacția de a-și fi procurat un pistol de calibrul 7,65 și menționa furnizarea altor arme", potrivit unor surse apropiate dosarului.

Peste 200 de anchetatori sunt mobilizați pentru a-i "identifica pe destinatarii" diverselor mesaje trimise de ucigaș.

Atacatorul tunisian, în vârstă de 31 de ani, s-a fotografiat la volanul camionului, care i-a servit pentru a comite atentatul, înainte de a trimite imaginea prin telefonul său mobil, între 11 și 14 iulie.

Potrivit unei surse apropiate anchetatorilor francezi, el făcuse o recunoaștere a locurilor cu camionul său în cele două zile care au precedat atentatul.

Șapte persoane erau arestate duminică, după reținerea soției lui Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, de care el se despărțise. Printre acestea, un albanez de 38 de ani, arestat duminică, este suspectat că i-ar fi furnizat pistolul de calibrul 7,65.

Potrivit surselor polițienești, cel puțin o persoană dintre cei arestați a observat o virare "recentă" spre "islamul radical" a tunisianului care avea un comportament violent și care nu manifestase până atunci vreun interes special pentru religie.

După opt luni de la decretarea stării de urgență în Franța în urma atacurilor jihadiste de la 13 noiembrie 2015, guvernul socialist i-a îndemnat sâmbătă pe "toți francezii patrioți" să sprijine forțele de securitate.

Un nou consiliu al apărării și securității este prevăzut pentru luni pentru a trage învățămintele din acest atentat, în timp ce executivul francez continuă să fie criticat pentru felul în care gestionează amenințarea teroristă.

Apelul ministrului de interne Bernard Cazeneuve de a-i mobiliza pe rezerviștii poliției și jandarmeriei este singura propunere nouă lansată de putere.

Fostul premier Alain Juppe, candidat al dreptei pentru alegerile prezidențiale din 2017, a cerut din nou guvernului "să treacă la o viteză superioară" în lupta împotriva terorismului.

Președintele Partidului Republicanii, de dreapta, Nicolas Sarkozy, a estimat că "tot ceea ce ar fi trebuit făcut de 18 luni nu s-a făcut". "Suntem în război, un război total. Deci, voi folosi cuvinte tari: ei sau noi", a declarat fostul șef al statului în jurnalul televizat de la TF1, foarte urmărit.

În replică, premierul Manuel Valls a avertizat împotriva oricărei supralicitări:" A pune în discuție statul de drept, a pune în discuție valorile noastre ar fi cea mai mare renunțare". Potrivit autorităților, "100.000 de polițiști, jandarmi și militari sunt mobilizați pentru a asigura securitatea" în Franța.

Valls și Cazeneuve au mai afirmat, într-un comunicat comun, că acțiunea "hotărâtă" a executivului "dă rezultate", declarând că "16 atentate au fost dejucate pe teritoriul nostru din 2013".

Doar 33% dintre francezi declară că au încredere în președintele Francois Hollande și în guvern pentru a face față terorismului și a lupta împotriva acestuia, conform unui sondaj al institutului Ifop, publicat luni de cotidianul conservator Le Figaro.

Atentatul de la Nisa este al treilea masacru comis în Franța de jihadiști, după atentatele din ianuarie 2015 împotriva săptămânalului satiric Charlie Hebdo, a unor polițiști și evrei (17 morți) și din 13 noiembrie 2015 (130 de morți la Paris și Saint—Denis).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu