UPDATE Saber Guardian 2017 / Președintele Iohannis a ajuns la Cincu: Este un exercițiu de excepție

UPDATE Saber Guardian 2017 / Președintele Iohannis a ajuns la Cincu: Este un exercițiu de excepție

Președintele Klaus Iohannis a ajuns, sâmbătă, la Cincu (Brașov), la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre ''Getica'', unde se desfășoară exercițiul militar multinațional Saber Guardian 2017.

 Șeful statului a fost întâmpinat de ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, dar și de șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, fiind primit cu onoruri militare.

La Cincu mai sunt prezenți și președintele Comitetului Militar al NATO (CMC), Petr Pavel, consilierul prezidențial Ion Oprișor, secretarul de stat în MApN Mircea Dușa și secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

"Este un exercițiu de excepție, este cea mai mare aplicație care se ține în acest an și nu vorbesc de cea mai mare aplicație din România, ci cea mai mare aplicație dintr-un stat NATO și în continuare sunt și eu foarte curios să văd cum s-a pregătit acest număr foarte, foarte mare de participanți, aproape 25.000 de oameni participă și câteva mii de vehicule și armamente'', a declarat șeful statului.

El a arătat că nu e prima oară când vine la Cincu. "Nu este prima oară și cred că o să mai vin și altă dată. Este un exercițiu foarte interesant, de fiecare dată trebuie să spun că sunt foarte bucuros că avem comandanți și vorbesc aici și de comandanți NATO și de comandanții noștri care știu de fiecare dată să pregătească exerciții cu noi elemente, cu noi surprize și acest lucru este bun. Totdeauna este bine ca și inamicul să fie surprins, în cazul nostru spectatorul", a spus Iohannis.

La exercițiul de la Cincu, la care va fi folosită muniție reală, participă 1.700 de militari din forțele terestre aparținând comandamentului Diviziei 2 Infanterie "Getica", Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor" și ai Brigăzii 8 Larom "Alexandru Ioan Cuza", împreună cu 3.300 de militari din Armenia, Croația, SUA și Ucraina.

Exercițiile cu trageri de luptă ale artileriei și ale blindatelor sunt susținute de aeronave militare ale Forțelor Aeriene Române și USAREUR. În sprijin vor acționa structuri de informații militare, PSYPS și topogeodezice.

Exercițiul multinațional Saber Guardian 2017 este cea mai amplă și complexă activitate multinațională de pregătire din anul 2017. La acesta participă aproximativ 25.000 de militari și peste 2.000 de mijloace de luptă din 22 de țări aliate și partenere. Acesta se desfășoară pe teritoriul Bulgariei, României și Ungariei, aproximativ 17.000 de militari fiind desfășurați în țara noastră.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Roubini avertizează / „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”

2 Date care dau de gândit / Rusia a scos din depozite ce avea mai bun, dar încă mai are resurse pentru încă doi ani de război

3 „Wow, sexul din filme este foarte real”

4 VIDEO Momente de stupoare la Budapesta! / „A fost ca și cum suveranitatea Ungariei a fost cedată chinezilor”

5 VIDEO Aceste imagini bizare sunt din Germania...