UPDATE Submarinul militar argentinian dispărut, de negăsit: Sunetele detectate nu provin de la submersibil

UPDATE Submarinul militar argentinian dispărut, de negăsit: Sunetele detectate nu provin de la submersibil

Speranța a fost una de scurtă durată: sunetele detectate luni de două nave nu provin de la submersibilul argentinian San Juan, dispărut de miercuri, cu 44 de membri ai echipajului la bord, în Atlanticul de Sud, transmite AFP.

"Amprenta acustică nu corespunde cu cea a unui submarin. (...) Acesta poate fi un zgomot biologic", a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei argentiniene, Enrique Balbi.

Tot el anunțase mai devreme că zgomote subacvatice au fost detectate luni de sonarele a două nave participante la operațiunea de căutare a submarinului militar argentinian San Juan.

Sunetele "au fost înregistrate la 360 km (de coastele argentiniene), acolo unde adâncimea medie este de 200 de metri. Aceasta coincide cu drumul pe care trebuia să se înscrie submarinul pentru a se reîntoarce la baza sa", arătase Balbi, într-o conferință de presă la Buenos Aires, precizând că sunetele urmau să fie analizate de experți în câteva ore.

Operațiunile de căutare a submarinului, la suprafață și în adâncime, continuă și se intensifică, notează AFP.

În prezent, 14 nave și zece avioane sunt mobilizate în zona unde s-a înregistrat ultima poziție comunicată miercuri de la bordul lui San Juan, aflată la 430 km de coastele Patagoniei și de peninsula Valdes. Șase țări participă la efortul logistic (SUA, Marea Britanie, Franța, Brazilia, Chile și Uruguay).

Marina americană a trimis patru mici submarine fără pilot și o echipă de militari specializați în utilizarea acestora.

Nu se știe dacă submersibilul de 65 de metri este la suprafață și este în derivă, dacă e încă motorizat și doar privat de mijloace de comunicație sau dacă este încă în imersiune ori s-a scufundat în abis.

În imersiune completă, "fără reînnoirea aerului, supraviețuirea este de 7 zile", conform căpitanului Balbi.

Submarinul efectua o misiune de supraveghere între Ushuaia și Mar del Plata.

Luni, marina argentiniană a indicat că submarinul a semnalat miercurea trecută o avarie, o informație până acum trecută sub tăcere.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...