USR îi cere ministrului Justiţiei să nu organizeze concursurile la PG, DNA, DIICOT, fără modificarea legii

USR îi cere ministrului Justiţiei să nu organizeze concursurile la PG, DNA, DIICOT, fără modificarea legii

USR îi cere ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să nu organizeze concursurile pentru noii procurori şefi de la Parchetul General, DNA şi DIICOT fără modificarea legii şi consideră că acesta "a pasat" Parlamentului responsabilitatea de a abroga Legea recursului compensatoriu sau de a desfiinţa Secţia Specială.

Într-un comunicat transmis joi AGRERPRES, Uniunea Salvaţi România precizează că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, amână abrogarea legii recursului compensatoriu şi desfiinţarea Secţiei Speciale şi, în schimb, declanşează concursurile de numire a noilor procurori şefi, fără să modifice legea în acord cu recomandările europene.

USR consideră că abrogarea Legii recursului compensatoriu este "o urgenţă", peste 20.000 de deţinuţi au fost deja eliberaţi din închisori înainte de ispăşirea pedepsei şi "în timp ce PNL tergiversează o decizie, alţi şi alţi criminali şi violatori ies de după gratii în baza acestei legi", precizează sursa citată.

"Atunci când CEDO a condamnat România din cauza condiţiilor precare de viaţă din penitenciare, recomandările primite au vizat modernizarea şi extinderea sistemului penitenciar, nu eliberarea deţinuţilor pentru remedierea problemei spaţiului insuficient", se arată în comunicat.

"Suntem dezamăgiţi de primele decizii anunţate de ministrul Cătălin Predoiu, Guvernul PNL nu foloseşte toate instrumentele le are la dispoziţie pentru a rezolva problemele create de PSD în domeniul Justiţiei. Ministrul a pasat Parlamentului responsabilitatea de a abroga legea recursului compensatoriu sau de a desfiinţa Secţia Specială, dar ştim bine că majoritatea actuală nu este stabilă şi nu îţi permite să faci reforme reale", a declarat vicepreşedintele USR Stelian Ion, conform sursei citate.

USR subliniază că primul punct din Acordul semnat cu PNL pentru susţinerea Guvernului Orban menţionează angajamentul Cabinetului de a implementa recomandările din cadrul MCV şi punerea în acord legile justiţiei cu avizele Comisiei de la Veneţia şi recomandările GRECO.

În acest context, Uniunea Salvaţi România îi cere ministrului Justiţiei să ia în considerare apelul magistraţilor din urmă cu două săptămâni şi nu organizeze concursurile pentru noii procurori şefi de la Parchetul General, DNA şi DIICOT fără modificarea legii.

"Problema principală în ultimii ani, care a condus la situaţii de criză inacceptabile în sistemul judiciar, a fost aceea că am avut un cadru legal care a permis ca numirile procurorilor de rang înalt să se facă de către politicieni. Această problemă nu poate fi rezolvată prin schimbarea politicienilor care fac numirile, ci prin schimbarea procedurilor, astfel încât factorul politic să fie cât mai puţin implicat în această procedură. Miza este colosală pentru justiţia şi pentru democraţia noastră. Trebuie să ieşim din paradigma "cei numiţi de noi sunt ex officio mai buni decât cei numiţi de ei", câtă vreme factorul politic atârnă încă cel mai greu la aceste numiri", a mai spus Stelian Ion.

Acesta menţionează că USR a redactat propuneri de punere în acord a legilor justiţiei cu aceste recomandări şi îşi oferă sprijinul pentru elaborarea unui "proiect cât mai complet şi coerent care să repună justiţia pe făgaşul ei normal".

"Nu putem spune că unele legi sunt proaste doar când sunt aplicate de PSD, dar sunt bune când le aplică PNL", a arătat USR.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, joi, că instituţia pe care o conduce va declanşa, pe 2 decembrie, procedura de selecţie pentru funcţia de procuror general, procuror şef DNA, procuror şef DIICOT. De asemenea, Predoiu a precizat că Ministerul Justiţiei va susţine, în Parlament, acele propuneri legislative care să conducă la abrogarea recursului compensatoriu în forma actuală. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Scârboasă șobolănime mai colcăie la vârful acestei țări!

3 Zvon / Râcă mare în PSD după ce l-au prins pe Dîncu jucând la două capete

4 Idiotul ăsta ar trebui interzis în spitalele din România! / Mama anti vaccinistului Răzvan Constantinescu este „…

5 Gastronomia sexuală din Evul Mediu / Tinerele imprimau pîinea cu labiile