Vainer: FCER îşi exprimă indignarea faţă de vandalizarea Cimitirului evreiesc din Huşi

Vainer: FCER îşi exprimă indignarea faţă de vandalizarea Cimitirului evreiesc din Huşi

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, dr. Aurel Vainer, şi-a exprimat indignarea faţă de vandalizarea şi distrugerea a peste 70 de monumente funerare din Cimitirul evreiesc din Huşi.

"În numele conducerii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, preşedintele Federaţiei îşi exprimă indignarea sa totală, însoţită de sentimente de amărăciune, de profundă mâhnire, pentru informaţia primită recent, referitoare la un grav act de vandalizare sălbatică care a avut loc în incinta cimitirului evreiesc din Huşi, la începutul săptămânii trecute, când un număr de 73 de monumente funerare au fost distruse. În prezent, comunitatea evreilor din Huşi, altădată o comunitate înfloritoare, cu un număr important de evrei, nu mai are decât câteva zeci de membri, în cea mai mare parte oameni în vârstă, inclusiv supravieţuitori ai Holocaustului", anunţă un comunicat al FCER.

Potrivit conducerii FCER, nu este admisibil ca în zilele de astăzi, în România contemporană, "stat democrat, pluralist, în care drepturile şi obligaţiile evreilor şi ale celorlalte minorităţi naţionale sunt egale cu ale majorităţii, să se întâmple un eveniment atât de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor".

"În numele tuturor evreilor trăitori în România de astăzi, dar şi a celor aflaţi în prezent în Israel şi în alte ţări, protestăm energic faţă de cele întâmplate la Huşi, şi cerem, pe deplin temei, organelor în drept, să ancheteze cu minuţiozitate şi înalt profesionalism cele întâmplate în cimitirul evreiesc din Huşi, în vederea deschiderea cercetării penale şi aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi, în temeiul codului penal şi a legislaţiei speciale. Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de îndată receptate în toată lumea democratică, şi afectează grav democraţia din România. De îndată ce vom avea informaţii din partea autorităţilor în drept, vom informa opinia publică din România şi de peste hotare", a subliniat Aurel Vainer. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...