Val de trimiteri în judecată operate de DNA

Val de trimiteri în judecată operate de DNA

Societatea SC Antonio Inovativ Construct SRL (fostă SC Busu Trading Company SRL) și Horia Hîrtopanu Palmer, fost director în cadrul Ministerului Educației, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA.

Hîrtopanu este acuzat că în perioada 2017-2020, ar fi primit sume de bani și alte foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 340.000 euro și 18.749 lei, de la administratorul unei firme pentru construirea unor grădinițe.

O parte a foloaselor primite ca mită de inculpatul Palmer-Hîrtopanu Horia ar fi constat în lucrări de forare a unui puț și de construire a instalației de alimentare cu apă, care au fost executate în curtea locuinței sale situate într-un oraș din imediata vecinătate a Capitalei.

Societatea SC Antonio Inovativ Construct SRL, prin intermediul administratorului său, este acuzată de dare de mită în același dosar.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov.

Fostul senator PP-DD Haralambie Vochițoiu, trimis în judecată de procurorii DNA, într-un dosar de fraudare de fonduri europene

Haralambie Vichițoiu, un fost senator din partea Partidului Dan Diaconescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Alba Iulia într-un dosar de fraudare de fonduri europene în valoare de aproape 8 milioane de lei.

În acest dosar au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, șase inculpați (cinci persoane fizice și S.C. Euro Jobs S.R.L), acuzat de „infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”.

Surse judiciare au declarat pentru G4Media că una dintre persoanele trimise în judecată este fostul senator PP-DD Haralambie Vichițoiu.

Care sunt acuzațiile procurorilor:

  • În perioada 2010 – 2013, în contextul implementării a patru proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, prin care s-a urmărit implementarea unor măsuri active de sprijinire a persoanelor vulnerabile pe piața muncii, administratorul S.C. Euro Jobs S.R.L, cercetat în prezenta cauză, ar fi depus la Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – Regiunea Vest 7, un număr de 29 cereri de rambursare la care ar fi atașat mai multe documente false (rapoarte tehnice de implementare), din care reieșea că toate cheltuielile sunt eligibile, iar informațiile conținute sunt corecte și corespund realității.
  • Din probatoriul administrat în cauză s-ar fi constatat că, în realitate, activitățile cu privire la furnizarea programelor de formare profesională nu s-ar fi desfășurat sau ar fi fost derulate într-un număr mai mic de ore și de cursanți decât cel indicat scriptic.
  • O parte din documentele respective ar fi fost puse la dispoziția administratorului S.C. Euro Jobs S.R.L de către ceilalți inculpați, în calitățile lor de manager proiect respectiv responsabil formare profesională continuă.

Prin demersurile de mai sus au fost obținute fonduri nerambursabile în valoare totală de 7.726.611 lei.

Ministerul Fondurilor Europene – Direcția Generală Programe Europene Capital Uman s-a constituit parte civilă iar în cauză s-au instituit măsuri asigurătorii, precizează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Primar din județul Brașov, trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene

Alexandru Igrișan , primarul PSD din Zărnești, a fost trimis în judecată de DNA, după ce a fost cercetat într-un dosar în care este acuzat de tentativă de fraudă cu fonduri europene în perioada în care era viceprimar, relatează Monitorul Expres.

În același dosar sunt judecați și alți complici. 3 dintre aceștia sunt angajați ai primăriei Zărnești, iar un altul este diriginte de șantier. Ei și-au recunoscut vinovăția și au fost condamnați la 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi. Un al cincelea complice a fost astăzi trimis în judecată de DNA, conform unui comunicat.

Alexandru Igrișan ar fi încercat să obțină pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 293.849 lei.

Igrișan ”ar fi atestat executarea unor lucrări de construcții (amenajare spații verzi și amenajare alei pietonale) și ar fi semnat procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor în condițiile în care acestea nu ar fi fost realizate. (…) Ca urmare a neregulilor constatate, M.D.R.A.P. a reziliat contractul de finanțare fără a efectua nicio plată către primăria Zărnești.

Prin aceste demersuri, viceprimarul orașului Zărnești ar fi încercat să obțină pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 293.849 lei”, se precizează în rechizitoriul DNA.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”