SUA și Marea Britanie au lovit aerian, în noaptea de joi spre vineri, capitala Yemenului și alte orașe controlate de rebelii houthi, transmite CNN. Un lider al grupării amenință: ”Cea mai mare prostie din istoria lor”, relatează BBC.

Informația a fost confirmată de președintele Joe Biden, transmite Sky News, care a declarat că atacurile sunt represalii la acțiunile rebelilor susținuți de Iran asupra navelor din Marea Roșie. Aceștia au atacat repetat cu drone și rachete transportul comercial din Marea Roșie.

Rebelii susțin la postul de televiziune pe care îl controlează, Al-Massirah, că loviturile au vizat capitala Yemenului, Sanaa, și orașele Hodeida şi Saada, controlate de houthi. Arabia Saudită a transmis urmăreşte cu ”îngrijorare” evoluţia situaţiei din statul vecin și a lansat un apel la reţinere, relatează AFP.

Joe Biden a declarat, referitor la atacurile asupra Yemenului, că acestea au avut loc la ”indicațiile sale”, împreună cu Regatul Unit și cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei și Olandei, pentru că rebelii puneau în pericol libertatea de navigație ”pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume”. Biden a mai spus că ”nu va ezita să direcționeze măsuri suplimentare pentru a ne proteja poporul și libera circulație a comerțului internațional, dacă va fi necesar”.

Republicanii importanți din Congres au salutat mișcarea, în timp ce unii dintre democrații lui Biden și-au exprimat îngrijorarea că SUA s-ar putea încurca într-un alt război de zeci de ani, transmite Reuters.

Unii aliați americani din Orientul Mijlociu, inclusiv națiunile din Golf, Qatar și Oman, și-au exprimat îngrijorarea că loviturile împotriva houthi ar putea scăpa de sub control și ar putea antrena regiunea într-un război mai amplu cu alte grupări susținute de Iran, cum ar fi Hezbollah în Liban și milițiile susținute de Teheran în Siria și Irak, transmite New York Times.

Președintele SUA a calificat răspunsul comunității internaționale drept „unit și hotărât”. Bahrainul a fost singura națiune arabă care a luat parte și, până joi după-amiază, existau dubii dacă micul regat va fi dispus să își recunoască public rolul. În cele din urmă, a făcut-o.

Alte declarații ale președintelui SUA despre atacul asupra Yemenului:

  • ”Mai mult de 50 de națiuni au fost afectate în 27 de atacuri asupra transportului maritim comercial internațional. Echipaje din peste 20 de țări au fost amenințate sau au fost luate ostatice în acte de piraterie;
  • Peste 2.000 de nave au fost nevoite să se abată mii de mile pentru a evita Marea Roșie – ceea ce poate cauza întârzieri de săptămâni în ceea ce privește transportul produselor. Iar la 9 ianuarie, Houthis a lansat cel mai mare atac de până acum – vizând direct navele americane;
  • Răspunsul comunității internaționale la aceste atacuri nesăbuite a fost unitar și hotărât;
  • Luna trecută, Statele Unite au lansat Operațiunea Prosperity Guardian – o coaliție formată din peste 20 de națiuni angajate să apere transportul maritim internațional și să descurajeze atacurile Houthi în Marea Roșie;
  • De asemenea, ne-am alăturat la peste 40 de națiuni în condamnarea amenințărilor Houthi;
  • Săptămâna trecută, împreună cu 13 aliați și parteneri, am emis un avertisment fără echivoc că rebelii Houthi vor suporta consecințele dacă atacurile lor nu vor înceta;
  • Iar ieri, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care le cere houthiștilor să înceteze atacurile asupra navelor comerciale și de comerț”, a mai spus Biden.
  • Declarația integrală, aici.

Forțele americane și ale coaliției ”au executat lovituri deliberate asupra a peste 60 de ținte în 16 locații ale militanților houthi susținuți de Iran, inclusiv noduri de comandă și control, depozite de muniții, sisteme de lansare, instalații de producție și sisteme radar de apărare aeriană”, potrivit unei declarații a comandantului central al forțelor aeriene americane, generalul-locotenent Alex Grynkewich. Au fost folosite peste 100 de muniții ghidate cu precizie „de diferite tipuri”, a precizat acesta, citat de CNN.

Timp de câteva săptămâni, SUA au încercat să evite loviturile directe asupra Yemenului din cauza riscului de escaladare într-o regiune deja plină de tensiuni, în contextul în care războiul dintre Israel și Hamas continuă, dar atacurile continue ale Houthi asupra transportului maritim internațional au obligat coaliția să acționeze, mai relatează CNN.

De asemenea, Statele Unite au acuzat Iranul că este implicat în mod operațional în atacurile houthi din Marea Roșie, furnizând capacitățile militare și serviciile de informații pentru a le efectua, transmite Reuters.

„Credem că au fost cu siguranță implicați în fiecare fază a acestei operațiuni”, a declarat un oficial american de rang înalt reporterilor.

Cum s-a desfășurat atacul

Deși SUA au efectuat lovituri împotriva reprezentanților iranieni în Irak și Siria de la izbucnirea războiului din Gaza, aceasta este prima lovitură cunoscută împotriva Houthi în Yemen.

Loviturile au fost efectuate cu avioane de vânătoare și rachete Tomahawk. Țintele houthi au fost atacate cu rachete lansate din platforme aeriene, de suprafață și submarine, a declarat un oficial american pentru CNN.

Au fost lovite sisteme radar, depozite și locuri de depozitare și lansare a dronelor, depozite și locuri de lansare a rachetelor balistice și depozite și locuri de depozitare și lansare a rachetelor de croazieră.

USS Florida, un submarin cu rachete ghidate care a trecut în Marea Roșie pe 23 noiembrie, a făcut parte din atacul asupra Yemenului, potrivit unui al doilea oficial american citat de CNN. La fel ca navele de suprafață care au participat la atac, submarinul a tras rachete Tomahawk de atac terestru, a precizat oficialul.

Un oficial militar de rang înalt a declarat reporterilor joi seara că nu a putut oferi un procent exact al activelor Houthi care au fost distruse în lovituri, dar că acesta a fost „semnificativ”. El a adăugat că au fost folosite muniții ghidate de precizie pentru a distruge țintele „și, de asemenea, pentru a minimiza daunele colaterale”.

„Nu am vizat în niciun caz centrele populației civile. Ne-am îndreptat spre capacități foarte specifice, în locații foarte specifice, cu muniții de precizie”, a declarat oficialul.

știre în curs de actualizare