VIDEO DNA i-a reținut pe cei doi polițiști de la Rutieră prinși în flagrant când luau mită

VIDEO DNA i-a reținut pe cei doi polițiști de la Rutieră prinși în flagrant când luau mită

Cei doi poliţişti de la Brigada Rutieră din Capitală care au fost prinși în flagrant, joi, în timp ce luau mită de la un șofer, au fost reţinuţi pentru 24 de ore de procurorii anticorupție.

Acesta este polițistul Andrei Pantea, membru al sindicatului SidePol.

Într-un comunicat difuzat joi seară, Direcția Națională Anticorupție anunță că procurorii DNA au „dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore a suspecților:

  • PANTEA ANDREI, comisar de poliție în cadrul Direcției Generale a Poliției Municipiului București – Brigada Rutieră, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată,
  • OLTEANU VALENTIN, agent șef de poliție în cadrul Direcției Generale a Poliției Municipiului București – Brigada Rutieră, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată”.

Acuzațiile procurorilor

„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

  • În perioada 19 martie – 22 aprilie 2023, suspecții Pantea Andrei și Olteanu Valentin, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit, în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, respectiv pentru a nu constata și sancționa cu amendă sau pentru a nu aplica sancțiunea contravențională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce, sume de bani care nu li s-ar fi cuvenit, de la 23 de conducători auto care ar fi încălcat regulile de circulație pe drumurile publice.
  • Ca și mod de operare, de cele mai multe ori banii ascunși între documentele solicitate de către agentul șef de poliție Olteanu Valentin (asigurare sau certificat de înmatriculare) ajungeau la comisarul Pantea Andrei. Ulterior, acesta ar fi scos banii, i-ar fi introdus în portofel sau buzunar, iar la sfârșitul programului acele sume de bani ar fi fost împărțite între cei doi.
  • În contextul menționat mai sus, la data de 27 aprilie 2023, cei doi suspecți ar fi fost surprinși în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la patru conducători auto suma totală de peste 2.000 lei”.

DNA precizează că suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, iar vineri, 28 aprilie, cei doi polițiști urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Flagrant în mașina Poliției, în centrul Bucureștiului

Doi polițiști de la Serviciul Rutier au fost prinși, joi, în timp ce luau mită, flagrantul fiind organizat pe Calea Dorobanți din Capitală, unde a fost percheziționată și mașina de poliție în care se aflau cei doi.


Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că este vorba despre un ofițer și un subofițer de la Rutieră, prinși când primeau mită de la un șofer turc pentru a nu constata diverse contravenții la regimul rutier.

Procurorii DNA au făcut percheziții la sediul Brigăzii Rutiere a Capitalei, cât și la locuințele celor doi polițiști, au delarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Reacția Poliției Capitalei

Poliția Capitalei a transmis printr-un comunicat că, „în contextul în care instituția nu tolerează astfel de fapte, care contravin eticii și valorilor morale ale profesiei”, conducerea instituției a dispus declanșarea cercetării disciplinare față de aceștia, prin Serviciul Control Intern, „urmând ca, la finalizarea verificărilor, să fie dispuse eventuale măsuri legale în consecință”.

  • „De asemenea, în cazul în care s-ar dispune punerea în mișcare a acțiunii penale, conform dispozițiilor legale, polițiștii ar fi puși la dispoziția unității.
  • Precizăm faptul că Direcția Generală de Poliție a Municipiului București se disociază de astfel de comportamente și sprijină organele abilitate în anchetele derulate”, mai spune Poliția Capitalei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia