VIDEO Grecia: Fostul premier Papandreou învins în alegerile pentru şefia partidului socialist KINAL

VIDEO Grecia: Fostul premier Papandreou învins în alegerile pentru şefia partidului socialist KINAL

Fostul premier grec Giorgos Papandreou a fost învins duminică de europarlamentarul Nikos Androulakis la alegerile pentru a desemna liderul partidului de opoziţie de centru-stânga Mişcarea pentru Schimbare (KINAL), urmaş al partidului socialist PASOK şi în prezent al treia formaţiune politică elenă, notează AFP.

După numărarea buletinelor în peste 95% din birouri, Nikos Androulakis, 42 de ani, membru al grupului Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, a obţinut 68% din voturi faţă de 32% pentru Giorgos Papandreou, rivalul său în al doilea tur de scrutin.



Nikos Androulakis, inginer, doreşte să reînvie moştenirea istoricului PASOK, fondat de tatăl rivalului său, Andreas Papandreou, de trei ori prim-ministru. Dar popularitatea partidului a fost serios zguduită în timpul crizei datoriilor.

Mişcarea pentru Schimbare (KINAL), noua denumire adoptată în 2018 de partid, are 22 de deputaţi în parlamentul de la Atena din totalul de 300 de locuri.

Falimentul financiar al ţării în 2010, planurile de austeritate impuse populaţiei, precum şi anchetarea unor scandaluri de corupţie au fost fatale PASOK. Giorgos Papandreou a fost cel care a semnat la 2 mai 2010 cu Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) prima tranşă din cele trei împrumuturi acordate Greciei în valoare totală de 350 de miliarde de euro.

Discursul său televizat de pe mica insulă Kastelorizo a rămas în istorie.

Planurile de austeritate ale guvernului, în special reduceri ale pensiilor şi introducerea de noi taxe, pentru a răspunde cererilor formulate de troika creditorilor, au condus la o criză economică şi socială şi un val de proteste.

Preşedinta partidului Fofi Gennimata a murit la 25 octombrie, în vârstă de 56 de ani.

Fofi Gennimata a fost prima femeie care a fost aleasă preşedinte al PASOK în 2015, înainte de a fi realeasă când a fost înfiinţat KINAL, o coaliţie între socialişti şi mici partide de centru-stânga.

După ce a supravieţuit mai multor lupte cu cancerul, ea a fost internată în spital la 11 octombrie. A doua zi, ea a anunţat că renunţă să candideze pentru realegerea în funcţie, mai scrie AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro