VIDEO Harari avertizează: „Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”

VIDEO Harari avertizează: „Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”

Istoricul Yuval Noah Harari, celebrul autor al volumului „Sapiens”, despre istoria omenirii, a vorbit recent, într-un dialog cu analistul politic american Ian Bremmer, despre ce ar însemna o eventuală victorie a lui Putin în Ucraina. Harari a adus în discuție sensul originar al imperialismului - imperialism roman, mongol sau otoman -, când o țară ataca și cucerea altă țară doar pentru că era mai puternică. Istoricul avertizează că, dacă Putin e lăsat să cucerească Ucaina, „vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”.

„Pe scurt, dacă Rusia este lăsată să câștige (războiul în Ucraina - n.r.), asta înseamnă sfârșitul ordinii mondiale, așa cum o știm de decenii. Regula fundamentală este că nu poți să invadezi, să cucerești și să anexezi o altă țară, un vecin, doar pentru că ești mai puternic. Acest lucru a fost valabil timp de secole, timp de milenii. Vorbeam mai devreme despre bugete de stat. Motivul pentru care cheltuielile militare au scăzut de la 50% la 7% în medie și au eliberat astfel resurse pentru sănătate, educație și așa mai departe este că majoritatea oamenilor, majoritatea țărilor s-au simțit în siguranță și, chiar dacă au un vecin puternic, nu se mai pot întâmpla astfel de lucruri (să fie atacați - n.r.). Adică poate mai apar niște conflicte la graniță sau mai știu eu ce, dar ideea că vecinul ne poate pur și simplu invada, cuceri și anexa țara nu mai există.

Și exact asta e ceea ce încearcă Putin să facă în Ucraina. (...) Oamenii tot vorbesc despre imperialism, imperialism. Ei uită ce înseamnă imperialismul. La origini, imperialismul, în sens roman, în sens otoman, în sens mongol, înseamnă asta: invadezi o țară vecină, o cucerești și o anexezi. Nu este imperialism cultural. Acesta este imperialismul. Oamenii uită pentru că nu s-a mai întâmplat de mult asta. Și exact asta e ceea ce încearcă Putin să facă. Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”, a explicat istoricul Yuval Noah Harari, într-o dezbatere cu analistul politic american Ian Bremmer.


Citește și:

populare
astăzi

1 Imagini care dau fiori cu podul unde a deraiat trenul internaţional IRN 347(Dacia Wien Hauptbahnhof - Bucureşti Nord)

2 „Doar în Africa am mai văzut așa ceva” / Codin Maticiuc, șocat de camera în care a stat într-un hotel din Costinești

3 Cică Orban va primi de la UE ce-a semănat...

4 VIDEO Avalanșă de porcării pe scena festivalului co-fondat de influencerul Selly

5 Imagini istorice din anii '70 / De frica rușilor, Transfăgărăşanul a fost construit în doar patru ani