VIDEO Kovesi: Șeful Inspecției Judiciare a făcut parte din masonerie, nu a spus acest lucru într-o declarație de interese. Dosarul a fost clasat/Ni s-au prezentat niște concluzii preliminare ale controlului la DNA, nu avem motive să ne îngrijorăm

VIDEO Kovesi: Șeful Inspecției Judiciare a făcut parte din masonerie, nu a spus acest lucru într-o declarație de interese. Dosarul a fost clasat/Ni s-au prezentat niște concluzii preliminare ale controlului la DNA, nu avem motive să ne îngrijorăm

Laura Codruta Kovesi a spus, intr-un interviu in direct la Europa FM, ca la DNA se simte ca este un asalt pe justitie si ca se fac sesizari false la Inspectia Judiciara. Sefa DNA a declarat ca Directiei Anticoruptie i s-au prezentat concluzii preliminare ale controlului la DNA si ca "nu avem motive sa ne ingrijoram”. Kovesi a afirmat si ca Directia a primit o plangere privind faptul ca Lucian Netejoru a omis sa treaca in declaratia de interese ca face parte din masonerie, dar cauza a fost clasata pentru ca fapta s-a prescris.

Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a dezvaluit luni ca Victor Ponta a fost audiat la DNA in doua dosare, de aceea a petrecut atatea ore cu procurorii.

Pe de alta parte, Kovesi a precizat ca de luni intregi a cerut Ministerului de Interne detasarea unor politisti de care procurorii au nevoie pentru a-si desfasura activitatea, insa pana acum nu a primit niciun raspuns, desi in mod normal aceste solicitari se rezolva in cateva zile.

Iata principalele subiecte abordate de Kovesi, intr-un interviu pe care l-a acordat in aceasta dimineata, in biroul sau, lui Moise Guran de la Europa FM.

Principalele declaratii ale lui Kovesi:

Despre Inspectia Judiciara - Nu cred ca DNA este in conflict cu vreo instituție, se incearca inflamarea unui conflict artificial

Despre Dosarul privind OUG 13 - S-a facut o sesizare impotriva noastra, s-a facut o echipa de insopectori. Acestia sunt obligati sa-ti ceara un punct de vedere. Am facut un punct de vedere de 53 de pagini in care am aratat ca s-a procedat legat, ca in situatii similare s-a procedat la fel. Am spus ca este imposibil sa retii in sarcina unui procuror faptul ca va fi data o decizie a Curtii Constitutionala cand CCR s-a pronuntat, DNA inchisese dosarul si il declinase la Parcehtul General.

Despre cazul Focica - este o discutie cu doi presupusi inspectori, presupusa inregistrare ar fi fost facuta in luna iulie si despre ea se vorbeste in septembrie. De ce nu s-au luat masuri timp de trei luni de zile?

Ancheta pe OUG 13

Procurorul sef a dat detalii despre controlul realizat in primavara la DNA de Inspectia Judiciara referitor la anchetarea OUG 13. Kovesi spune ca a trimis un punct de vedere de 53 de pagini pe acest subiect, in care a subliniat ca procurorii DNA nu au incalcat legea: "Noi am actionat potrivit legii. Si inainte sa vin eu procuror sef, au fost astfel de dosare. (...) Pana la momentul la care a aparut o decizie a CCR, noi am respectat legea in totalitate".

Kovesi a precizat ca s-a facut o confuzie intre verificarea IJ pe OUG si controlul pe fond, care vizeaza activitatea institutiei din intreg anul 2016 si primele 6 luni din 2017.

Procurorul sef a subliniat ca verificarea prealabila a IJ pe OUG 13 s-a incheiat demult, iar in 31 mai s-a dat o rezolutie si a inceput cercetarea disciplinara.

Dosarul Belina

Cat despre recentele acuzatii venite din coalitia de guvernare dupa ce DNA a extins vineri urmarirea penala in dosarul Belina, Kovesi a explicat ca si aici a aparut o confuzie.

"Dosarul nu este din 2014. Acest dosar a fost deschis in luna mai 2017. Noi ne putem sesiza din presa in momentul in care avem indicii clare ca s-a comis o fapta penala", a spus sefa DNA.

Kovesi a adaugat ca vorbim despre niste hotarari de guvern foarte tehnice: "Cand citesti o astfel de HG, nefiind specialisti, nu tragi concluzia ca s-a schimbat o clasificare, deci e fapta penala".

De aceea, desi faptele sunt din 2014 si au mai existat in presa dezvaluiri despre aceste HG, abia "in momentul in care au aparut primele informatii ca s-a incalcat legea prin HG, atunci ne-am sesizat din oficiu".

Ministerul de Interne nu a trimis politisti la DNA

Pe de alta parte, Kovesi a prezentat un factor esential care afecteaza activitatea DNA: lipsa resurselor. Pentru ca expira mandatul unor politisti detasati la DNA, "am cerut MAI sa ne detaseze 5 politisti. De obicei, aceste cereri se semnau dupa cateva zile. Avem cereri din iunie la care nu am primit raspuns".

Sefa DNA a avut inclusiv o discutie cu Carmen Dan, ministrul de Interne, care i-a explicat ca la MAI exista o situatie delicata pentru ca au avut multe pensionari si trebuie sa isi prioritizeze resursele. Kovesi insa nu crede ca lipsa celor 5 politisti de care are nevoie DNA ar afecta activitatea MAI.

De ce nu a fost la comisia de ancheta

"Nu am fost pentru ca exista o incompatibilitate intre activitatea de magistrat si prezenta la o comisie de ancheta (...) Ele stabilesc o raspundere politica, nu penala sau de alta natura", a spus Kovesi, explicand din nou de ce nu s-a dus in fata comisiei conduse de Consuela Florea (PSD).

De ce a stat Ponta asa mult la DNA

Victor Ponta a dat declaratii procurorilor in doua dosare, de aceea, a stat ore intregi saptamana trecuta la DNA, a precizat Kovesi, care insa nu a putut preciza care este al doilea caz, pe langa dosarul Belina.

Despre Netejoru - Seful Inspectiei Judiciare a facut parte din masonerie, trebuia sa spuna acest lucru in declaratia de interes. Nu a mentionat acest lucru intr-un an. S-a facut o investigatie, a fost inchisa pentru ca fapta s-a prescris. Este vorba de inspectorul sef Netejoru. Am primit o plangere penala la sfarsitul lunii februarie. Am facut verificarile necesare si la loja masonica, cand am avut toate datele necesare am dat solutie de clasare.

Despre controlul IJ la DNA - Ni s-au prezentat niste concluzii preliminare, nu avem motive sa ne ingrijoram

SRI ne trimite mult mai putine sesizari decat anii anteriori

Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, a declarat luni intr-un interviu la Europa FM ca SRI trimite mult mai putine sesizari privind fapte de coruptie decat in anii anteriori.

Kovesi a mai spus ca DNA nu primeste deloc sesizari de la directia de informatii a Ministerului de Interne (GDIPI).





Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?