VIDEO Muncitorii plecați la cules sparanghel în Germania dezmint minciunile: „Aici vii și muncești și pleci cu o grămadă de bani acasă”

VIDEO Muncitorii plecați la cules sparanghel în Germania dezmint minciunile: „Aici vii și muncești și pleci cu o grămadă de bani acasă”

Un sucevean din comuna Moldovița, plecat la cules de sparanghel în localitatea Ganacker din Germania, a făcut pe reporterul preț de câteva minute pentru cotidianul online Ziar de Suceava . Acesta și-a întrebat colegii despre condițiile de muncă și de cazare pe care le-au găsit. Cetățenii români s-au arătat mulțumiți de tot ceea ce au găsit în Germania, apreciind că au de muncă și că pot strânge o sumă considerabilă de bani.

Reporter Ziar de Suceava: Îți place să lucrezi în Germania?

Muncitor: Da.

RZdS: De ce îți place, cel mai mult?

M: La cules sparanghel lumea e înțelegătoare cu toată lumea, nu ne certăm aici. Aici poți face un ban cinstit nu ca în România.

RZdS: Îți dă neamțul bani frumoși, câștigi frumos?

M: Câștigăm foarte bine aici. Recomand la multă lume să vină aici. Este foarte bine, cazarea este foarte bună, lumea e înțelegătoare, unul cu altul, nu se ceartă.

RZdS: Mâncare aveți bună?

M: Mâncarea este foarte bună.

RZdS: În țară ce ai lucrat, în România?

M: În România, am lucrat la plivit buruiana de la lângă copăceii mici.

RZdS: Și câștigai bani ceva?

M: 70 de lei pe zi.

RZdS: Și cu mâncarea ta?

M: Cu mâncarea noastră și apa noastră.

Un alt bărbat aflat la muncă în Germania a precizat că a fost nevoit să plece din țară deoarece nu avea unde să muncească și dacă găsea nu reușea să se întrețină cu banii pe care îi câștiga.

RZdS: Vă place să culegeți sparanghel, domnul?

M: Da.

RZdS: Vă place munca asta?

M: Foarte mult. E plătită.

RZdS: Cât vă dă la oră?

M: 10 euro.

RZdS: 10 euro la oră?

M: Da.

RZdS: Cazarea, condiții aveți bune?

M: Da. Stăm la un hotel, ne-a dat mâncare, ne-a dat haine, ne-a dat apă, ne-a dat tot ce ne trebuie. Suntem foarte mulțumiți. În România trebuie declarații, 10 măști și trei perechi de mănuși, combinezoane, tot ce trebuie și tot îți pun amenzi.

RZdS: Și în Germania?

M: Aici mergem câte 15 oameni în autobuz. Avem măști, ne-a dat măști de la firmă, ne-au dat haine, ne-au dat tot, de muncă, hotel, mâncare, tot ce ne trebuie. Suntem foarte mulțumiți față de România noastră.

RZdS: În România nu vă place?

M: De ce să ne placă dacă hoții ne-au furat toate pădurile, tot ce a fost mai bun s-a distrus și nu mai avem de muncă. Ce să facem? E foarte greu.

RZdS: Nu aveți de lucru în țară?

M: Păi, la ce? Ăia din Parlament, ăia mari, ăia câștigă bani. Chiar dacă este nu-ți ajunge nici de mâncare. Mai ai și o familie...

RZdS: Pădure mai este la voi, mai aveți pădure?

M: De unde? Doar cioate...

RZdS: Au tăiat pădurile?

M: Au tăiat toate pădurile și s-au îmbogățit și noi trebuie să lucrăm la străini. Tot acasă venit și tot acolo lăsăm banii.

RZdS: De Paște vă lasă liberi sau lucrați?

M: Lucrăm și de Paște...

RZdS: N-aveți sărbăoare...

M: Ei sunt catolici. Lucrăm și de Paște...

RZdS: N-aveți Paștele?

M: Nu avem Paște, nu avem sărbătoare, nu avem nimic. Aici vii și muncești și pleci cu o grămadă de bani acasă. Toți care au fost, s-au întors și au făcut case și-au făcut gospodării pe baza sparanghelului.

RZdS: Condiții aveți bune, nu?

M: Foarte bune. Baie în cameră, bucătărie, frigider, tot ce ne trebuie.

Muncitorii români din Ganacker par destul de mulțumiți de condițiile pe care le-au găsit în Germania și își doresc să câștige cât mai mulți bani pe care să-i aducă acasă la familiile lor.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…