VIDEO „Ora 9 a României”, cu Dacian Cioloş, despre faţa nevăzută a scenei politice de la Bruxelles

VIDEO „Ora 9 a României”, cu Dacian Cioloş, despre faţa nevăzută a scenei politice de la Bruxelles

Duminică, 30 martie, în cadrul emisiunii „Ora 9 a României” de la Prima TV, transmisă live şi pe platforma adevarul.ro, începând cu ora 9.00, înaltul reprezentant al agriculturii europene a discutat alături de jurnalistul Cristian Unteanu despre faţa nevăzută a scenei politice de la Bruxelles, într-un interviu inedit.

În 2009, România primea un al doilea portofoliu de comisar european, de data această unul cu multă greutate la nivelul Uniunii Europene: agricultura.

La numirea comisarului pentru Agricultură, preşedintele Jose Manuel Barroso, spunea despre Dacian Cioloş că va fi cel mai competent comisar pentru Agricultură pe care UE l-a avut vreodată.

Într-o Europă lovită de o criză economică severă, misiunea lui Cioloş nu părea a fi deloc facilă. În plus, aşteptările pe care şeful Comisiei Europene le crease despre oficialul român, o persoană foarte puţin vizibilă în peisajul politic, necesitau o implicare profundă.

Cei cinci ani care au urmat i-au oferit lui Dacian Cioloş şansa de a-şi confirma competenţele şi a duce la bun sfârşit una dintre cele mai ample şi importante reforme agricole pe care Europa le-a întreprins în istoria sa. Noua PAC sau reforma Cioloş a fost gândită nu numai în sensul valorificării sectorului agricol din statele membre, dar şi pentru a ajuta la refacerea economică a Europei, axându-se pe categoria cea mai vulnerabilă rezultată din criză: tinerii.

Noua strategie introduce în premieră la nivelul UE o abordare specială pentru sprijinirea tinerilor în domeniul agricol. Aceştia vor primi subvenţii specifice pentru primii cinci ani după instalare: subvenţia normală plus 25% pentru fiecare hectar, din fermele de până la 90 de hectare, considerate afaceri de familie.

De asemenea, tânărul fermier va avea o primă de instalare de până la 75.000 de euro pentru dezvoltarea unei ferme familiale. Această sumă va depinde de la stat la stat, însă Comisia Europenă va superviza şi va aproba aceste prime pentru a se asigura că nivelul primei nu va atinge un nivel prea scăzut.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

4 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?