VIDEO Președintele, atacuri la PSD și ministrul Justiției! Ce spune despre ordonanța anti-procurori

VIDEO Președintele, atacuri la PSD și ministrul Justiției! Ce spune despre ordonanța anti-procurori

Președintele, atacuri la PSD și ministrul Justiției! Ce spune despre ordonanța anti-procurori. Mai mult, președintele Klaus Iohannis sugerează că nu o va accepta pe Adina Florea la șefia DNA: Nu voi accepta nimic ce ar reprezenta un pas înapoi în lupta anticorupție. DNA are nevoie de o persoană independentă. 

Ce spune despre ordonanța anti-procurori

Președintele Klaus Iohannis susține că prin OUG pe legile justiției, Tudorel Toader nu a rezolvat problemele pe care le aveau legile și acuză coaliția de guvernare că legiferează în interes personal, nu în interesul celor guvernați.

”În ceea ce privește pensionarea magistraților, eu am tras un semnal de alarmă, am solicitat o evaluare, o reevaluare și n-au făcut-o. După aceea, ministrul Justiției a venit cu o soluție netransparentă, dar măcar de ar fi rezolvat ceva. Așa, nu a rezolvat nimic, doar a amânat.

În tot acest proces de legiferare se ignoră avize ale CSM. Iată de ce am spus că nu se legiferează corect. Lumea așteptă, pe bună drepte, ca legiferarea să se facă transparent, în beneficiul celor guvernați ori această coaliție nu dorește acest lucru, nu dorește să se consulte cu partenerii, nu dorește să guverneze pentru cetățeni.

Știm că deja sunt solicitări la Avocatul Poporului să sesizeze CCR. Cum aceste solicitări vin din sistem, eu voi aștepta să vedem evoluția și apoi voi lua deciziile.”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a declarat la Bruxelles că scăderea aprecierii românilor față de Uniunea Europeană în ultimul barometru este rezultatul guvernării PSD-ALDE care a indus confuzie generală în rândul opiniei publice, în primul rând prin lipsa de transparență și dezbaterile interminabile pe legile justiției.

„Asta nu este o veste bună (scăderea aprecierii UE în sondaje -n red.) dar cum știm aprecierea unei națiuni asupra problemelor europene ține mai mult de cele interne”, a mai spus președintele adăugând că această depreciere ține de confuzia generală indusă de PSD-ALDE, de modul lipsit de transparență în care se legiferează, dezbaterile interminabile pe justiție și de conduita guvernanților, total contrară așteptărilor pe care le au românii și partenerii europeni.

El a mai spus că nemulțumirea este una temporară și că, în opinia sa, pe măsură ce problemele interne vor fi rezolvate se va reveni la o apreciere a UE de peste 50%.

Mai mult, președintele Klaus Iohannis sugerează că nu o va accepta pe Adina Florea la șefia DNA: Nu voi accepta nimic ce ar reprezenta un pas înapoi în lupta anticorupție. DNA are nevoie de o persoană independentă.

 Președintele Klaus Iohannis a lăsat joi să se înțeleagă că nu o va numi pe Adina Florea la șefia DNA, explicând că în fruntea Parchetului anticorupție este nevoie de o persoană independentă și hotărâtă să își asume lupta anticorupție.

 ”România nu poate să facă pași înapoi în lupta anticorupție, nu voi accepta niciodată așa ceva. Pentru asta DNA are nevoie de o persoană independentă, o persoană hotărâtă care să își asume această luptă dificilă, grea, dar o luptă dreaptă. Nu e admisibil să facem pași înapoi în lupta anticorupție. Apar probleme grave în felul cum se aplică procedurile: avem aviz negativ de la CSM, care trebuie să ne dea de gândit. Am solicitat departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri. Nu voi accepta nimic ce ar reprezenta un pas înapoi în lupta anticorupție”, a declarat Klaus Iohannis la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European.

Comisia Europeană a criticat dur miercuri propunerea ministrului Justiției ca Adina Florea să preia șefia DNA, în ciuda avizului negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, a precizat un purtător de cuvânt al instituției pentru G4Media.ro.

Executivul de la Bruxelles avertizează că ignorarea în mod constant de către ministrul Tudorel Toader a avizelor CSM este un semn de dezechilibru în sistem.

”Înțelegem că procedura este în desfășurare (de nominalizare a procurorului șef DNA – n. red.), dar faptul că opinia Consiliului Superior al Magistraturii pare să fie în mod sistematic ignorată de către ministrul justiției în ultimele proceduri de numire și revocare a unor procurori de rang înalt este un semn de dezechilibru în sistem”, a precizat Comisia Europeană pentru G4Media.ro.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a trimis luni președintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a Adinei Florea în funcția de procuror-șef al DNA, în ciuda avizului negativ și extrem de critic al Consiliului Superior al Magistraturii. Ulterior, în seara aceleiași zile, el a susținut la Antena 3 că nimic nu îl împiedică să o propună tot pe Adina Florea șefă la DNA dacă președintele Klaus Iohannis o va respinge, adăugând că președintele nu are dreptul să refuze a doua propunere.

În motivarea avizului negativ, CSM a criticat dur prestația Adinei Florea, propusă de Tudorel Toader la șefia DNA. Secția de procurori a Consiliului, a explicat că afirmația Adinei Florea – ”Eu nu am fost niciodată procuror independent” – nu a fost o simplă eroare. De asemenea, CSM a mai subliniat că Florea are o rezistenţă scăzută la stres, o capacitate de analiză şi sinteză reduse, sincope privind onestitatea şi imparţialitatea și superficialitate.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”