Video-ȘOC Guvernul a organizat o masă în Sala Tronului din Palatul Regal, în același loc în care a fost depus acum un an Regele Mihai

Video-ȘOC Guvernul a organizat o masă în Sala Tronului din Palatul Regal, în același loc în care a fost depus acum un an Regele Mihai

Video-ȘOC. Guvernul a organizat o masă în Sala Tronului din Palatul Regal, în același loc în care a fost depus acum un an Regele Mihai, dezvăluie  edupedu.ro .
 
Guvernul a organizat o masă mare exact în Sala Tronului din Palatul Regal de pe Calea Victoriei, actualul Muzeu de Artă al României, locul în care în urmă cu mai puțin de un an era depus trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I al României. Masa Guvernului a fost un ”prânz oferit de Viorica Dăncilă”, potrivit comunicatului oficial.

 
Gestul Guvernului vine când mai sunt doar 9 zile până la 1 Decembrie, Ziua Națională a României, momentul în care țara împlinește 100 de ani.

Casa Regală a condamnat și în trecut astfel de acțiuni, Regele Mihai considerând ca Sala Tronului este un simbol al Statului.

În imagini se vede cum de-o parte a mesei, lungă de peste 15 metri, stau așezați miniștrii cabinetului Dăncilă, iar pe cealaltă latură, președintele Parlamentului European Antonio Tajani, împreună cu delegația care l-a însoțit și alți invitați. Fiecare invitat are în față mai multe pahare, precum și un platou, plus o farfurie cu cateva chifle. Oficial, acest eveniment a fost numit ”prânz de lucru”. Prânzurile de lucru sunt practicate în diplomație și în politică, (însă în formate mai restrânse – aici puteți vedea un prânz de lucru între SUA și Rusia, de exemplu) iar la aceste evenimente oficialii discută în timp ce iau masa, iar mancarea constă într-un aperitiv, un fel principal și desert.

În urmă cu mai puțin de un an, în decembrie 2017, prin fața catafalcului din Sala Tronului, pe care era depus sicriul cu Regele Mihai, au trecut zeci de mii de români care și-au luat rămas bun de la ultimul Rege al României.

Din ordinul Guvernului, în holul de dinanintea Sălii Tronului, imediat după urcarea pe Scara Voievozilor din Palatul Regal a fost amenajată o întâmpinare cu pâine, sare și țuică. Premierul Viorica Dancilă apare în imagini ciocnind paharul cu înaltul invitat.

Apoi se observă cum Ministrul Agriculturii Petre Daea îi prezintă președintelui Parlamentului European o masă plină cu fructe și nuci, ca o tarabă, pusă între coloanele maiestuoase ale edificiului. Pe jos este un teasc de struguri. La o altă masă sunt expuse diverse sortimente de panificație, cozonaci, brânzeturi, afumături, un coș cu cârnați, borcane cu zacuscă și cu gem, plus câteva prăjituri. În imagine apare si Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.

Potrivit unor surse apropiate de Palatul Regal, este pentru prima dată, cel puțin în ultimii 10 de ani, când are loc în aceasta sală o asemenea manifestare.

Astfel de mese festive, primiri de delegații, precum și chermeze sau petreceri erau organizate aici în perioada comunistă de către mai marii Comitetului Central (aflat vizavi – actualul Minister de Interne).

După Revoluție, au mai urmat câțiva ani tulburi, dar de la revenirea Regelui Mihai în țară, aceste lucruri ar fi încetat, după ce chiar fostul Suveran ar fi cerut interzicerea lor într-un loc atât de încărcat de istorie și semnificații.

Decizia Guvernului este cu atât mai surprinzătoare cu cât, exact sub Sala Tronului în Palatul Regal este Sufrageria Regală, o încăpere de dimensiuni impresionante, construită exact pentru recepții și evenimente. Decizia Guvernului de a ține acest Prânz de lucru în Sala Tronului vine după ce Viorica Dăncilă s-a întors dintr-o vizită în Oman, unde ASR Sayyid Fahd bin Mahmoud al Said, viceprim-ministru în Cabinetul Miniștrilor din Oman a întins în palatul său regal o masă de mari dimensiuni, (dar mai mică decât cea întinsă la București) un prânz de lucru în onoarea premierului român.

Despre Sala Tronului 

Sala tronului are aproximativ 990 de metri pătrați și o înălţime de 12 metri. Este acoperită cu o boltă de secţiune semielipsoidală, care se sprijină pe arcaturile cu pilaştrii corintici, dispuse longitudinal (spre est ferestrele monumentale care dau spre Curtea de Onoare), potrivit historia.ro. Între nervurile bolţii sunt montate grilaje decorative. Pe latura de sud a sălii se află absida regală, la care s-a păstrat cupola decorată cu stemele provinciilor istorice. Deşi astăzi palatul este Muzeul Naţional de Artă, el rămâne un simbol al istoriei naţionale, al schimbării şi al artei, notează publicația.Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Era ciufulit și nearanjat, m-a luat în brațe, mă mângâia și mă pupa” / Dezvăluirile fără perdea ale amantei lui Ludovic Orban

2 Cântărețul Mircea Rusu a fost încarcerat / El este autorul hitului „Omul bun și pomul copt”

3 Foarte interesant! / De ce a venit șeful KazMunaiGaz, patronul Rompetrol, în România

4 VIDEO Priviți ce face vietnamezul ăsta într-o fabrică din Cluj

5 Citiți, oameni buni! / Ambasada SUA din Rusia a făcut public un scurt inventar al armelor și echipamentelor trimise de americani în URSS în timpul celui…