VIDEO Stare de șoc în rândul propagandiștilor Rusiei după exploziile de la baza aeriană din Crimeea

VIDEO Stare de șoc în rândul propagandiștilor Rusiei după exploziile de la baza aeriană din Crimeea

Margarita Simonian, șefa postului de televiziune Russia Today, și Olga Skabaeva, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare ale postului Rossiya-1, au fost printre primii propagandiști ruși care au reacționat după exploziile de marți de la baza aeriană din Crimeea.

Deși armata Rusiei a transmis, inițial, că nu s-au înregistrat victime, liderul Crimeii, Serghei Aksionov, a anunţat un deces, iar ministrul Sănătăţii din peninsulă, Konstantin Skorupski, a declarat că cinci persoane sunt rănite, printre care şi un copil.

Din localitatea Novofiodorovka au fost evacuate 30 de persoane, au mai anunţat autorităţile locale.

Partea ucraineană nu a comentat deocamdată pe marginea acestei explozii.

Margarita SimonianFoto: Willvest News / Profimedia Images

Skabaeva, poreclită „păpușa de fier” a lui Putin, a scris simplu pe canalul său de Telegram că exploziile sunt „deja prea mult”, părând consternată de situație.

Olga Skabaeva este cea care a făcut înconjurul presei internaționale la sfârșitul lunii aprilie când, invitată în emisiunea lui Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că:

„(Occidentul) a declarat un război împotriva noastră. Ce mai așteptăm? Va trebui să desfășurăm o operațiune specială de demilitarizare a NATO”.

Peste o lună, ea a readus în discuție tema „demilitarizării NATO”, afirmând de data aceasta în emisiunea pe care ea însăși o prezintă la Rossiya-1 că „suntem forțați să demilitarizăm nu doar Ucraina, ci întreaga NATO”.

Într-o altă emisiune a sa de la sfârșitul lunii mai, un deputat rus din partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin a propus răpirea unui ministru al Apărării din una dintre țările membre ale NATO și aducerea sa la Moscova pentru interogări cu privire la „ordinele” date de către Occident Kievului.

Propagandiștii ruși ignoră linia trasată de Ministerul Apărării

Margarita Simonian a reacționat și ea scurt la vestea bombardării Crimeii de către forțele armate ucrainene, întrebând „din nou. Unde ești tu linie roșie?”.

Este posibil ca aceasta să facă referire la o declarație făcută de președintele rus Vladimir Putin în luna noiembrie a anului trecut când acesta afirma că extinderea infrastructurii militare a NATO în Ucraina reprezintă o „linie roșie” pentru Rusia.

Deocamdată nu este clar dacă baza aeriană de la Novofedorivka a fost lovită cu atacuri lansate de sistemele HIMARS furnizate Ucrainei de Statele Unite sau lansatoarele M270 sosite din Marea Britanie. Baza se află însă la mare distanță de linia frontului.

Însă în mod interesant, atât Skabaeva cât și Simonian par să ignore declarațiile oficiale ale Ministerului Apărării de la Moscova care susține că exploziile de la baza militară au fost cauzate de detonarea unor muniții de aviație.

---

Imagini video descrise ca fiind de la locul exploziei şi postate pe reţelele de socializare arată o degajare de fum în zonă.

Autenticitatea imaginilor nu a fost deocamdată verificată. Cel puţin 12 explozii de diferite intensităţi au fost auzite în decurs de un minut, în jurul orei locale 12:30, afirmă doi martori. Trei dintre deflagraţii au fost deosebit de puternice, declanşând incendii şi degajări de fum.

Circa 30 de minute mai târziu, încă o deflagraţie, descrisă de martori ca fiind cea mai puternică, a produs încă două coloane de fum şi o degajare de praf. Sirenele au fost auzite în oraşul Saky din apropiere.

Guvernatorul rus al Crimeii, Serghei Aksionov, a transmis pe Telegram că a plecat în zonă şi că sunt ''în curs de clarificare circumstanţele'' exploziei. Serviciile de urgenţă au fost desfăşurate, iar unii localnici spun că s-au aglomerat şoselele pe direcţiile de plecare dinspre zona de coastă.

Din cauza exploziilor, autoritățile din oraşul Saky au anunțat evacuarea cetățenilor. La fața locului se află mai multe echipaje de interventie.

Un aerodrom este situat în Novofedorivka, unul dintre cele mai importante pentru aviația rusă. Anterior, a existat o bază a Marinei Ucrainene. Potrivit Radio Liberty, acolo își are sediul în prezent Regimentul 43 de Aviație de Luptă al Forțelor Aeriene Ruse, format în principal din bombardiere Su-30SM, Su-33 și Su-24M.

Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a fost până în prezent ocolită de bombardamente în războiul declanşat de Rusia în februarie prin agresiunea împotriva Ucrainei.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

3 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

4 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

5 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean