Analistul militar rus Mihail Hodarionok a vorbit în termeni extrem de critici despre șansele Rusiei în războiul din Ucraina și despre izolarea geopolitică „totală” a Moscovei, într-o emisiune emisiune recentă difuzată de unul dintre dintre principalele canale TV de stat, Rossia 1.

Acesta avertizează că operaționalizarea ajutorului european înseamnă că cifra de „un milion de soldați ucraineni înarmați trebuie să fie privită ca o realitate a viitorului foarte apropiat”, potrivit Sky New s.

„Trebuie să luăm în considerare în calculele noastre operaționale și strategice că situația în această privință se va înrăutăți, sincer”.

El spune că nivelul de profesionalism al unei armate este determinat de nivelul de pregătire și de „moralul și disponibilitatea acesteia de a vărsa sânge pentru patrie”.

Hodarionok afirmă, în plus, că ideea că soldații angajați pe bază de contract contract sunt profesioniști este „înrădăcinată” în mintea politologilor ruși, dar realitatea este diferită: „Departe de asta! Departe de asta!”.

„Dar dorința de a-și proteja patria, în sensul în care există în Ucraina, chiar există acolo, ei intenționează să lupte până la ultimul om”.

Acesta citează „clasicii marxism-leninismului”, spunând că „în această privință nu au fost proști”.

„În cele din urmă, victoria pe câmpul de luptă este determinată de un nivel ridicat al moralului în rândul personalului, care varsă sânge pentru ideile pentru care este pregătit să lupte.”

În ceea ce privește NATO, și cu referire la posibila intrare a Suediei și Finlandei în alianță, analistul militar subliniază importanța menținerii „unui simț al realismului politico-militar”.

„Dacă îl depășești, atunci mai devreme sau mai târziu realitatea istoriei te va lovi atât de tare încât vei regreta”, spune el.

„La urma urmei, principala deficiență a poziției noastre politico-militare este că, într-un fel, ne aflăm într-o izolare geopolitică totală și că, oricât de mult am urî să recunoaștem acest lucru, practic întreaga lume este împotriva noastră.”

Astfel de comentarii, notează Sky News, par aproape de neconceput la televiziunile de stat rusești și este imposibil de măsurat cu exactitate impactul acestor remarci asupra unui public neobișnuit cu o astfel de franchețe.

De asemenea, va fi interesant de observat dacă Hodarionok va mai fi invitat la emisiunea găzduită de una dintre principalele propagandiste ale Kremlinului.