VIDEO „Vestele galbene” au invadat din nou Parisul! Fenomenul se extinde în Europa!

VIDEO „Vestele galbene” au invadat din nou Parisul! Fenomenul se extinde în Europa!

 „Vestele galbene” au invadat din nou Parisul! Fenomenul se extinde în Europa! Primele „veste galbene” se îndreptau sâmbătă către Bulevardul Champs-Elysees, încadrate de un important dispozitiv de securitate, în al cincilea weekend de manifestaţii la Paris împotriva creşterii costului vieţii, relatează AFP, preluată de Agerpres.

 
„Ultima dată, am fost aici pentru taxe, de data aceasta, este mai mult pentru instituţii: vrem mai multă democraţie directă”, a declarat Jeremy, în vârstă de 28 de ani, sosit de la Rennes (vest), pentru „a se face auzit”.

În ciuda frigului, grupuri de protestatari au început să sosească la scurt timp după ora 08:00.

Cu puţin timp înainte de ora 09:30, aproximativ 30 de persoane au fost arestate în regiunea pariziană, un număr mult mai mic faţă de cele 300 de arestări înregistrate la aceeaşi oră sâmbăta trecută, în cadrul controalelor preventive.

În jurul Arcului de Triumf, vandalizat pe 1 decembrie, vehicule blindate ale jandarmeriei au fost poziţionate în zori, în timp ce un tun de apă a fost adus pe Champs-Elysees, bulevard devenit centrul manifestaţiilor din ultimele săptămâni. Circa 8.000 de membri ai forţelor de ordine au fost desfăşuraţi în capitală, susţinuţi de 14 vehicule blindate ale jandarmeriei.

Însă, un semn al reducerii situaţiei tensionate, Turnul Eiffel, marile muzee, închise sâmbăta trecută, rămân acum deschise, la fel şi marile magazine.

Manifestaţiile au reunit 136.000 de oameni în ultimele două weekend-uri în Franţa. Dar, mai presus de toate, ele au fost marcate de scene de violenţă, mai ales la Paris, imagini care au făcut înconjurul lumii.

La protestele de săptămâna trecută, peste 1.700 de persoane au fost arestate în întreaga ţară, iar conform mass-media locale peste 200 de persoane au fost rănite. La Paris, Bordeaux şi Toulouse au avut loc ciocniri între protestatari şi poliţie.

Un grup de femei topless, deghizate în Marianne – simbol al revoluției franceze de la 1789 – s-au postat în fața forțelor de ordine de pe Champs-Élysées, într-o acțiune de solidarizare cu ”vestele galbene”.

Guvernul francez a făcut joi apel la protestatari să fie „rezonabili” după atacul de la Strasbourg şi „să nu manifesteze”, a afirmat joi purtătorul de cuvânt guvernamental Benjamin Griveaux, citat de AFP.

Potrivit responsabilului francez, „ar fi uşor” de interzis pur şi simplu aceste manifestaţii, dar acest lucru nu i-ar împiedica „pe cei care vor să distrugă şi să jefuiască să iasă în stradă”.

Manifestanţii şi-au exprimat furia şi guvernul i-a ascultat şi le-a răspuns, iar acum cerem „în mod responsabil să fie rezonabili sâmbătă şi să nu meargă să manifesteze”, a explicat Griveaux pe postul Cnews.

El a insistat că „forţele de ordine şi securitate au avut de lucru enorm în ultimele săptămâni” şi că „având în vedere atentatul de la Strasbourg ar fi preferabil ca sâmbătă toată lumea să se poată consacra îndeletnicilor specifice dinaintea sărbătorilor în familie de sfârşit de an”.

Miercuri, ministrul justiţiei, Nicole Belloubet, a apreciat că mişcarea de protest „ar trebui să înceteze”, având în vedere „evenimentul dramatic” de la Strasbourg şi „răspunsurile date de preşedintele republicii” revendicărilor „vestelor galbene”.

Purtătorul de cuvânt guvernamental francez a precizat ulterior că „nu guvernul trebuie să se pronunţe dacă o mişcare să înceteze sau nu”, adăugând că executivul şi-a manifestat disponibilitatea de a deschide un dialog”.

În schimb, preşedintele Adunării naţionale (camera inferioară a parlamentului francez), Richard Ferrand (LREM), a afirmat joi la rândul său că mişcarea „vestelor galbene” trebuie să înceteze, având în vedere „răspunsul masiv” dat de executiv revendicărilor acestora.

Totuşi, după cum consemnează France Presse, în întreaga Franţă, numeroşi protestatari şi-au exprimat, miercuri, solidaritatea cu victimele atacului din ajun de la Strasbourg, dar păreau în continuare hotărâţi să nu renunţe la mobilizare.

Pe de altă parte, mişcarea de protest – care nu are lideri sau o ideologie anume – trebuie să facă faţă şi propagării în special pe reţelele sociale a unor teorii ale conspiraţiei care insinuează că atacul de la Strasbourg a fost aranjat de guvern pentru a eclipsa mobilizarea.

Deşi grupul de pe Facebook La France en colere, între ai cărui membri se numără şi câţiva iniţiatori ai protestelor, şi-a suspendat marţi seara comentariile, evocând o „situaţie specială”, un manifestant din Strasbourg a remarcat că este „bizar” faptul că atacul a avut loc „ca din întâmplare” în contextul în care „vestele galbene” prevedeau blocarea Parlamentului European.

Un deputat din regiune în Adunarea Naţională, Bruno Studer (LREM), i-a denunţat în parlament pe cei care evocă un complot şi care, „în confortul indecent al anonimatului de pe reţelele sociale, dau dovadă de lipsă de demnitate”

În ce-l priveşte, liderul stângii radicale Jean Luc Melenchon i-a îndemnat pe francezi să se abţină de la propagarea zvonurilor şi să respecte „consemnele date de autorităţi pentru a facilita capturarea asasinului”.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Tun de 400 de milioane de euro! / Cui au dat liberalii licențele pentru nămolul de la Techirghiol și sarea de la…

2 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…

3 Așa o fi?

4 Alcov politic / În sfârșit, tractoristul Stănescu a primit verde de la Cotroceni să depună moțiunea de cenzură

5 Scandal la Zona liberă Curtici-Arad! „Marmota” s-a dedulcit la „ciocolată”?