Votul parlamentului britanic asupra acordului privind Brexit-ul, stabilit pentru ianuarie

Parlamentul britanic se va pronunţa în ianuarie asupra acordului privind Brexit-ul încheiat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană, după amânarea votului care era prevăzut pentru această săptămână, a anunţat joi guvernul de la Londra, potrivit AFP.

Votul va avea loc astfel după încheierea vacanţei parlamentare, prevăzută pentru 7 ianuarie, şi înainte de data limită de 21 ianuarie fixată anterior de executiv.

Mai mulţi deputaţi ceruseră ca acordul să fie supus votului săptămâna viitoare, înainte de vacanţa parlamentară pentru sărbătorilor de sfârşit de an, care va începe la 21 decembrie, însă acest punct nu figurează pe agenda publicată pe Twitter de ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Andreea Leadsom.

În faţa perspectivei unui eşec usturător, premierul conservator Theresa May a anunţat luni, în ultimul moment, amânarea votului privind acordul prevăzut pentru a doua zi în Camera Comunelor. Ea a promis că va supune acordul din nou votului până la 21 ianuarie.

Acordul asupra Brexit-ului este atacat atât de susţinătorii ieşirii din UE, care se tem de o dependenţă permanentă a Marii Britanii de blocul comunitar, dar şi de eurofili, care speră încă să mai poată fi făcut un pas înapoi.

Theresa May, care tocmai a supravieţuit unei moţiuni de cenzură în propriul partid, va susţine luni un discurs în Camera Comunelor, după participarea la summitul european de joi şi vineri, unde va încerca să primească de la liderii europeni 'asigurări' privind acordul asupra Brexit-ului, pentru a linişti parlamentul britanic.

Ea vrea în special să se asigure de caracterul temporar al ''plasei de siguranţă'', un dispozitiv care prevede, ca ultim recurs, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală cu blocul comunitar, pentru a se evita revenirea la o frontieră strictă cu Irlanda. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este graficul estimat după care ar putea evolua epidemia în România. A fost consultat inclusiv de premi…

2 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

3 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

4 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Dan Iulian Idolu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un videoclip care îți încălzește inima